Tiszturak, fényes-foszlott csillagok – Egyenruha-dísz kiállítás a könyvtárban

Mintha egy olyan tiszti kaszinó ruhatárában járnánk, ahová egyszerre érkeztek volna meg az elmúlt évszázad főkatonái. A történelem iránti érdeklődés volt a megalapozója Szemes József Tibor egyenruha- és kitüntetésgyűjteményének, melyből március 2-án nyílt kiállítás a könyvtárban.

2012tiszt02

Ferenc Józseftől napjainkig tart az a tárlókban elhelyezett gyűjtői sorozat, ami bemutatja a polgári és fegyveres erők-testületek más-más egyenruhákon viselt ékítményeit. A falakon lógó sapkák és zubbonyok pedig azokat a társadalmi változásokat követik, amelyeket vérrel is írt a magyarság. Minden egyenruha egy-egy emberi történet is – emlékeztet rá Szemes József Tibor, aki havonta egyszer előveszi gyűjteménye darabjait, hogy kifényesítve őket, így adózva kicsit a múlt idők dicsőségének.

2012tiszt04

A kiállítást megnyitó Takács Zoltán Bálint múzeumigazgató az alkalmat kihasználva tömör összefoglalását adta annak a tudománynak, melyet magyarul rendjel és kitüntetéstörténet tudománynak neveznek, latin eredetű elnevezéssel pedig falerisztikának. A rendjeleket és kitüntetéseket, legyenek azok katonaiak vagy polgáriak a ruhán történő, szabályok által meghatározott viselésük különbözteti meg az emlékérméktől, a pénzérméktől és az ezekhez hasonló tárgyaktól. A falerisztikai kutatások tárgya e rendjelek és kitüntetések vizsgálata, melynek során megállapítja az alapítás körülményeit, az adományozás módját és célját, illetve ezek megvalósulását az időben előrehaladva.

2012tiszt14

A Nádasdy Ferenc Múzeum is rendelkezik egy kisebb kitüntetésgyűjteménnyel, melynek alapjait Nógrádi Géza tette le, ám Szemes József Tibor gyűjteménye jóval gazdagabb, teljesebb, és ami fontos, tudás és ismeret által megalapozott – ajánlotta a közönség figyelmébe a tárlatot Takács Zoltán Bálint. Hozzátéve, hogy múzeumi értéket képvisel, megőrzésre és megismerésre, bemutatásra méltó. A katonás rendjeles tárlat március 31-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára