Tisztelgés – Polgári és fegyveres erők, -testületek egyenruhái és kitüntetései

Március másodikától látható a könyvtár folyosóján Szemes József Tibor magángyűjtő kiállítása „Tisztelgés – Polgári és fegyveres erők -testületek egyenruhái és kitüntetései” címmel.

uniform

Szemes József Tibor így mutatkozott be a Nádasdy Múzeum „Gyűjtők szenvedélye” – sárvári magánygyűjtők a múzeumban” című, 2010-ben megjelent kiadványában:

„1957. január 17-én születtem Sárváron. Több szakmával bírok, például molnár, autószerelő, lakatos, illetve biztonságszervező. Jelenleg az utóbbi munkakörben dolgozom Szombathelyen. Gyermekkorom óta érdekelt a történelem. Általános és szakközépiskolai tanulmányaim során történelem tantárgyból ötös voltam, ami egész életemre meghatározta érdeklődési körömet. A történelem területén a jutalmazások és elismerések formáit, azaz a phalerisztikát tanulmányoztam. Különösen érdekelt a fém és a textil kapcsolata, aminek útján jutottam el a jelvények és kitüntetések gyűjtéséig.

Többéves munkával sikerült gyűjteményemet fejleszteni, amelynek eredményeképp majdnem teljes kollekcióval rendelkezem a magyar érmék, kitüntetések és jelvények sorozatával 1867-től napjainkig. Ezek mellett néhány európai országból is hozzájutottam kitüntetés-sorozatokhoz, illetve jelvényekhez. Több kormánykitüntetés esetében konkrét személyhez köthetők gyűjteményem darabjai. A fentieken túl gyűjtöm az egyenruhákat, illetve a fegyveres testületekkel kapcsolatos tárgyakat, emlékeket, kiadványokat, kereskedelmi forgalomba nem került könyveket. Gyűjteményem legértékesebb darabjának az Osztrák-Magyar Monarchia Ferenc József Vaskeresztnek mondott kitüntetését tartom.”

A kiállítás a hónap végéig látható.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára