Sajtóvisszhang – Galambos Tamás sárvári kiállításáról (Művészet és Barátai)

Évfordulók, tárlatok – Művészet és Barátai

aranykor_300

„… A sárvári Galeria Arcis tudatosan törekszik a helyiek mellett, a kortárs magyar művészet bemutatására. Éves és hosszútávú programjaik követendő elve a különböző stílusok, irányzatok egyensúlyának biztosítása. Mi sem bizonyítja ékesebben, minthogy Konok Tamás roppant elegáns tárlatát a számos hazai és külföldi elismerést birtokló Galambos Tamás Munkácsy-díjas festőművész megragadó kiállítása követte.

A hetvenes évei kezdetén járó művész a modernkori művészet ama irányzatának sodrába tartozik, amelyet a „vámos Rousseau” tett elfogadottá. Galambos Tamás „naiv” festészete azonban merőben más szálakból szövődik. Elmélyült akadémiai tanulmányokkal alapozta meg „mesterségét”. Nem a „vasárnapi festők” ösztönössége, hanem a tudatosan vállalt, rokonszenvvel fogadott képalkotása, kifejezési eszközei kiemelik az elmúlt évszázad elburjánzó „képterméséből”. Átgondoltan felépített, nagy műgonddal rajzolt-festett alkotásai nem üres formajátékok. Megragadható szellemi és vizuális tartalmat hordoznak.

Történéseket „mesélnek”, nem ritkán égető vagy éppen humoros aktualitásokra terelik a figyelmet. Még a társadalmi-politikai állásfoglalástól sem riad vissza. Az egyértelműség és jelképes beszéd egyaránt fellelhető munkáin. Nem volt szükség magyarázatra a nagy rálátású, 2006-os Barikád értelmezéséhez. Az apró virágok ágaiból szerkesztett koronás címert megrohanó sáskák tömegéből kiolvasható jelbeszéd sem kíván átlagon felüli intellektust (Sáskajárás). A csufondáros Tessék választani profán „modelljét” naponta teszik közzé a kevés szellemi igényre számító bulvárlapok. Ki tagadhatná indítékai megfontoltságát, igazmondó szándékát az emelt horizontú Hősök terén a gazdagság bálványa körül tolongó, haláltáncot lejtő tömeg látványától (Aranykór)? Ha meg a találóan jellemzett, apró figurákról az emberi lélek változatos kisugárzására akarja a súlyt áthelyezni, akkor bagolyportrék sorozatát festi. Minden fej színe, arcvonásai egy-egy jellemrajzot körvonalaznak, tesznek megragadhatóvá (Fülesbagoly, Kékbagoly …stb.)

bagoly_610

A szemet, elmét foglalkoztató hangulatos tárlatot – akárcsak Konok esetében! – nagy empátiával rendezte meg Kondor János. A művek szellős ritmusa teret biztosított a vizuális értékek felfedezéséhez, az élmények befogadásához…”

Salamon Nándor

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára