Csalóka látszat – Horváth M. Judit fotókiállítása nyílik

A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és barátait 2014. március 2-án (vasárnap) 11 órára, a sárvári Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermébe Horváth M. Judit fotóművész Csalóka látszat című kiállításának megnyitójára.

HMJ_legyolo

A kiállítást megnyitja Stalter György fotóművész
A kiállítás megtekinthető 2014. március 27-ig, hétköznap 10–17, szombaton 9–13 óráig

Horváth M. Judit fotóművész 1952-ben Sárváron, egy asszimilálódott cigány családba született, és 17 évesen hagyta el szülővárosát. Budapesten évekig gyerekápolónőként dolgozott, majd férje, Stalter György után annak munkájába is beleszeretett. Sokáig nem vállalta származását, hogy aztán mégis egy roma lap főszerkesztője legyen évekig. Ketten gyakorlatilag végigfotózták Magyarország cigánytelepeit és a pesti gettósodó kerületeket. Közös fotóalbumuk Más Világ 1998. anyagát Európában és az USA-ban számos helyen állították ki. A Magyar Fotográfusok Házában Budapesten kiállított Csalóka Látszat 2010. című könyvének képei – amely közel tíz év eredménye – nagyon különböznek korábbi dokumentarista fotóitól, mégis rengeteg azonosság található bennük.

„Származásomból, lelki alkatomból, nem utolsó sorban női mivoltomból adódik, hogy számomra a valóság és a mese szorosan összefonódik, a köztük levő szűk mezsgye átjárható. Könnyedén lépek át egyikből a másikba, és e kettős létállapotból fakadó bizonytalanságomból születnek képeim. A valóság megváltozatásának képessége a gyűjtögetéssel kezdődik, tárgyaim körülvesznek, együtt élek velük akár hosszú évekig, személyes, furcsa kapcsolat alakul ki közöttünk, és egy napon a fotográfia eszközeit használva váratlanul és irányíthatatlanul megszületik a bennem élő kép. Képeimen alakjaim fiktív életének egy reprezentációja köré saját, valós életem vágyait, elemeit szövöm. A valóság kirekesztésével, egy alternatív világ megjelenítésével megteremtem a kilépés illetve a belépés, a mással való azonosulás lehetőségét. Lehetőséget teremtek az idegenség megismerésére, betekintést az általam kreált, rám jellemző világba, azt remélve, hogy érzelmi asszociációkat, meglepetést és felismerést váltok ki azokból, akik kapcsolatba kerülnek a képeimmel.” – HMJ

A kiállítás létrejöttét támogatta a Nemzeti Kulturális alap
http://www.stalter-asa.hu

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára