Világgá kerekedő békebeli városok – Krepsz István kiállítása

Mintha két tárlat futna egymás mellett Krepsz István festőművész szeptemberben nyílt kiállításán a Galeria Arcisban.

A képek belső terében hangulatos városrészletek, csendéletek és tájképek, más képközéppontokon egy-egy sakktábla figurái játsszák játszmáikat. Aztán, amíg a képkeret engedi, a széleken meggörbülő térben egybeolvad a látvány, a békebeli hangulatok mai formákká torzulnak, transzformálódnak át. Mindez kimért, kisvárosi és tanáros stílusban.
A kerek templom a mű közepén jelenik meg a maga valóságában, realista szemléletmóddal megfestve. Ugyanakkor körötte ugyanezt láthatjuk elemeire, boltívekre, csúcsíves ablakokra, geometrikus alakzatokra, jelekre bontva. Kép a képben, két szemléletmód egy művön belülfogalmazott megnyitójában Dabóczi Dénes művészettörténész. 

A Nádasdy-vár kiállítóterében tartott tárlatnyitón a képi világ mellé Veiger Csaba gitárjátéka adott művészi fogódzót. Krepsz István 1956-ban született Zalaszentgróton, ahol mindmáig él. A város megbecsült festő-tanárát elkísérte Zalaszentgrótról Baracskai József polgármester.

Az első ecsetvonások abban az iskolában formálódtak diákként, ahol Krepsz István most maga is tanít. Az egyetemi évek és a tanári pályafutás mellett jó egy évtizedig a rajztanárok kőszegi művésztelepén is alkotott. Talán innét a sokféle kisvárosi kötődés.
A tárlat 2013. október 1-jéig tekinthető meg a Galeria Arcisban. 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára