Zsírharang X. – Démonűzés tudatosítással

Egyre nehezebb a dolgunk a heti összegzőket illetően, hiszen olyannyira kevés alkalom maradt már az olvasókkal való találkozásra, hogy nagyon át kell gondolni, mit emelünk ki, nehogy kimaradjon valami lényeges.

Mondhatjuk, hogy a zsírzárlatos fiúk a finisbe érkeztek, az utolsó köröket futják, ami még hátravan ebből a háromhónapos pályából. A nyári vakációnyi hosszúságú kaland szerencsére egyiküknél sem maradt hatás nélkül: ahogy az előző összegzőkben részletesen is leírtuk, olyan változások következtek be náluk, amelyekre – minden pozitív hozzáállás ellenére – ők maguk sem számítottak az elején. A tizedik – akár jubileuminak is tekinthető –, Zsírharang első felében ezeket a változásokat nézzük meg közelebbről.

Démonok

A Zsírzárlat nem a megszokott egészség-szólamokra épített, talán hitelét és érdekességét is ez adta egyben. Két átlagos életmód volt a kiindulópont, Nyuszié és twickkké, akikben az volt a közös, hogy valahol hibáztak az akkori életmódjukat illetően. Hiszen olyan szép harmóniában él test és lélek nálunk embereknél, hogy az egyik változása hamarosan nyomot hagy a másikon is, jót, vagy rosszat. Márpedig ha nyomot már hagyott, és az eredmény egy elhanyagolt, elhízott test lett, valószínűleg meg lehet találni az okokat, a hibás életmód gyökereit is. Eddig főleg a megoldást vizsgáltuk. Miután hamarosan a legfőbb feladat az elért eredmények fenntartása lesz, vigyázó szemünkkel kicsit visszatekintünk ezekre az okokra, a három fődémonra és kiűzésükre:

1. démon: Ülőmunka, mozsgáshiány

Egész nap egy irodában az asztal mögött ülve azt érezzük, ugyanúgy elfáradtunk, mintha vagont raktunk volna. A legrosszabb, amit ilyenkor tenni lehet, hazamenni, és kiadós jutalomvacsora után valami tévéműsor ringató monotóniájára ráaludni, módszeresen elfojtva minden ésszerű okot még a legminimálisabb megmozduláshoz is.

Ez a démon nagyhatalmú, de kiűzéséhez egyetlen elhatározás elegendő. Az életmódváltók magával a projekttel „rákényszerítették” magukat ennek az első lépésnek a megtételére. Az eredmény? A fáradtság valójában sokszor csak illúzió. A szellem elcsigázottsága hiteti el a testtel is, hogy kimerült, holott valójában alig várja, hogy mozoghasson. A szellemmel szemben már az első ellentmondás képes leleplezni ezt az illúziót, és csodálkozva fogjuk látni, mennyi energiát hagytunk ezelőtt pocsékba veszni a testünkben napmintnap. A legjobb az egészben: a testtel együtt a szellem is frissül, sőt a mozgás a stresszt is képes közömbösíteni.

2. démon: Rendszertelen étkezés

Civilizációs jelenség, hogy látszólag mindenkinek annyi a munkája, hogy nincs ideje normálisan enni sem, és gyakran, miután éjjel végez a műszakkal, beindul nála a jutalmazó ösztön, és kiüríti a hűtőszekrényt. Minél keményebb igénybevételt „jutalmazunk” ilyenkor, legtöbbször annál többet eszünk, arról ne is beszéljünk, hogy miket (édességek, pizza, nassok…)… Gyakran ilyenkor még a munka tempójában ülünk asztalhoz, és mintha időre menne: lapátolunk, habzsolunk anélkül, hogy kicsit is megismernénk a táplálékot, amit a testünk részévé teszünk.

Ahogy az előző esetben, itt is a probléma felismerése az első lépcső. A továbblépést pedig a józan paraszti ész jelenti. Szinte bármilyen életvitelben jelentkező probléma megoldható tudatosítással. Először is el kell gondolkodni: az olyan munkahelyeken, ahol nincs előre betervezett ebédszünet, általában rugalmasan osztják be a napot. Sokszor kijárnak például cigarettázni a dohányosok, kávézni a kávésok. Valószínűleg az ezekre szánt idő összeadva bőven elég egy ebédhez. A rendszeres táplálkozás testi-lelki kiegyensőlyozottságot jelent, ez pedig koncentráltabb jelenlétet is a munkahelyen. Amennyi időt elvesz az étkezés, annyit visszaad a teljesítőképesség. A jutalmazásra pedig mást kell kitalálni: a zabálás helyett hasonló lelki kielégülést jelent megírni egy rég halasztott levelet egy barátnak, vagy rendberakni a könyvespolcot. Eközben nyugodtan el lehet rágcsálni egy sárgalépát!

3. démon: Szélsőségek a szórakozásnál és az ünnepeknél

Ez a démon szorosan összefügg az előző pontnál említett jutalmazó elvvel. Nem Nyuszi és twickkk volt az egyetlen, aki találkozott vele, sajnos a fiatalok többsége már ifjúkorában rászocializálódik, hogy a szórakozáshoz és ünnepléshez elválaszthatatlanul hozzátartozik a mértéktelen ivás és evés. „Keményen dolgoztam, megérdemlem!”, „Erre inni kell!” – gyakori „szavajárásai” a démonnak… Pedig a zsíros ételek hátránya mellett ne felejtsük el azt sem, hogy az alkohol nem csak a kalóriatartalma miatt alattomos! Vizet von el a sejtektől, ráadásul lebontásán sokáig dolgozik a szervezet, miközben zöld utat kap a zsír a beépülésre.

A démonűzés itt sem fog menni elhatározás és agymunka nélkül. Relaxáltan, hátradőlve érdemes visszaidézni egy fékevesztett kocsmatúrát, a másnaposságot, az emlékezetkiesést… Majd utána elképzelni egy rezdülésekig lecsendesedett baráti beszélgetést tea mellett, éjbenyúló eszmecserét a csillagok alatt… A kettő közti kontraszt önmagában segítő erejű. De egy közös kocogás, vagy kirándulás ugyanúgy méltó alternatívája a kocsmában ücsörgésnek. Ami a legfontosabb: az elme tiszta marad, az emlékek megmaradnak, épülünk!

Időzítés és összefüggések

Hogy miben áll a Zsírzárlat legfőbb eredménye a két életmódváltónál? Hogy a fenti három démon mindegyikét képesek voltak száműzni úgy, hogy ez a küzdelem energetizálta, nem pedig leépítette őket. Szinte minden az életmóddal kapcsolatban felmerülő probléma rokonítható, leszármaztatható valamelyik fent említettre. A válasz ezekre pedig minden esetben ugyanaz: tudatosítás és elhatározás.

Persze az sem mindegy, hogy mikor változtatunk. Ha tetszik, ha nem, a testünk az életkorunk növekedésével változik. Egy idő után szép lassan csökkenni kezd az előző évek, évtizedek alatt képződött izomtömeg, ezzel együtt pedig lelassul az alapanyagcsere. Egyetlen mód létezik ennek a folyamatnak a kompenzálására: a tudatos életmód, kontrollált táplálkozással és mozgással. Nyuszi és twickkk onnan és akkor fordult vissza, ahonnan és amikor még viszonylag könnyen lehetett. S bármennyire is hihetetlen, az életmódváltásuk nem kirakat, nem propaganda volt, hanem a nyilvános szakaszt követően is fenntartható, hosszútávú szemléletváltás.

Hamarosan búcsúzunk

A következő Zsírharangban azokat a kulcsfigurákat szólaltatjuk majd meg, akik munkájukkal és szakértelmükkel végigkísérték a projektet. Elmondják a zsírzárlatosok edzői, hogyan, milyen érzésekkel vágtak neki a fiúkkal való közös munkának, és hogyan látják az eredményeiket. Két hét múlva pedig az utolsó számban búcsút int a Zsírzárlat egy nagy, végső összehasonlító elemzéssel és összehasonlító képgalériával.

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a NYME-SEK Terhelésélettani laborja.
A Zsírzárlat Facebook-oldala »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára