Dr. Desits Imre aktuális tanácsait hallhattuk a könyvtárban

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül tartott előadást dr. Desits Imre, a téma az egészség megőrzése volt, jónéhány tanácsot hallhattunk arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a betegségeket.

A sárvári gyermekorvos előadásában a legtöbb ma aktuális egészségügyi problémára kitért, például a napozás veszélyeire, a védőoltások fontosságára, és az elhízásra, valamint annak következményeire. Ez utóbbi téma nem is érkezhetett volna aktuálisabb időpontban, hiszen – talán a legtöbb olvasónk már tudja –, néhány napja, október elsején indult lapunk formabontó életmódváltó projektje, a Zsírzárlat, amely során egy munkatársunk és egy olvasónk vállalta, hogy a nyilvánosság előtt kezd komoly és felelős fogyókúrát – kezdő lendületet közvetítve a hasonló problémákkal küzdőknek.

A doktor úr felhívta a figyelmet, hogy nyáron a lehető legkevesebbet tartózkodjunk a tűző napon, és főleg megfelelő napvédő krém használata nélkül óvakodjunk a tartós napozástól, hiszen a bőrelváltozások képződését és a bőrrák kialakulását köztudottan nagyban elősegíti a magas UV-sugárzás. Olyannyira, hogy az USA-ban évente 3 millió embernél alakul ki valamilyen betegség ezen okból kifolyólag. Megtudhattuk még, hogy a védőoltások körüli számos hiedelem alaptalan, a gyermekkorban kapott oltások sem okoznak egészségkárosodást. Egy néző kérdésére válaszolva a doktor elmondta azt is, hogy sugárkezelés után is be lehet adatni a különböző vakcinákat.

Az előadás legrészletesebben taglalt témája a túlsúly és a vele járó egészségügyi problémák voltak. Egy nemrégiben készült felmérés szerint a gyerekek egyharmada már fiatal korában túlsúlyos, vagy elhízott. Ennek oka legtöbbször – akárcsak a felnőtteknél – a helytelen táplálkozás, és a mozgás hiánya. A lerakódott zsírt a szervezet nem csak egyfajta cipelt teherként kezeli, hanem sajnos a véráramba is kerül az eltárolt zsírból, ami aztán az erekben rakódik le igen komoly problémákat okozva. További káros következmény a magas vérnyomás. Ezt ugyan előidézheti más is (például stressz, sok idegeskedés), de tény, hogy a túlsúly már önmagában nagyon igénybeveszi a szervezetet. A következmények sora ezzel nem zárult le: az elhízástól a szem hajszálereiben megnövekvő nyomás még a látás nagymértékű romlásához is vezethet. Fogyókúra elkezdésénél nagyon fontos a részletes állapotfelmérés és dietetikus tanácsának kikérése (lásd: Zsírzárlat), de a megelőzéshez elég, ha kicsit jobban odafigyelünk a táplálkozásunkra: ehetünk szinte mindent, de csak megfelelő mértékben, a mozgást pedig nem pótolhatjuk semmi egyébbel.

Az előadás elkanyarodott a szűrővizsgálatok fontossága felé is: a magyar lakosság sajnos csak nagyon kis százaléka él a kivizsgálás lehetőségével. A doktor továbbá óvaintett az interneten blogoló, fórumozó (gyakran önjelölt) doktoroktól, akik vajmi kevés tudással rendelkeznek és többet árthatnak, mint használnak. Ezekkel a témákkal kapcsolatban elhangzottak talán nem is érkezhettek volna hitelesebb közvetítőtől, mint a sárváriak által jól ismert és kedvelt világjáró doktortól, akinek nemrégiben kiállítása is látható volt a könyvtár falain. 

Az előadás zárásaként egy Sárváron nemrég nyílt élelmiszerbolt tulajdonosai szólaltak fel. A boltban kizárólag minőségi, és egészséges termékeket forgalmaznak, melyekből kóstoló várta a megjelenteket, illetve a boltba belátogatók is bármikor kóstolgathatnak az ízletes falatokból. 

Kapcsolódó megjelenések

  1. Kedves Eszter!

    Örömmel vettük kommentedet, bár nekünk úgy tűnik, hogy még nem is jártál nálunk.
    A fő kérdés az árakat illetően,hogy minden csak viszonyítás kérdése.Ez év végéig minden ,a boltban található termék 10% kedvezménnyel lehet a tiéd, illetve a betérő vásárlóké.Nem az a célunk, hogy a multikkal felvegyük a versenyt.Mi ennél többet adunk.Például melyik bevásárló centrumban kóstolhatod végig az áru készletet?Bízunk benne, hogy legalább egy jó kóstoló erejéig tagjaink között üdvözölhetünk.További szép napot.:Tündérkonyha Bolt

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára