A Születés Hete – újdonsült szülőknek, gyerkőcöknek, nagyszülőknek

Sok szeretettel várjuk 2013-ban is előadásainkra, programjainkra az érdeklődő párokat, kismamákat, kispapákat, gyerkőcöket, nagymamákat és nagypapákat.

Május 5. 15-18 óráig 

Nyílt nap az Arec sószobában
Kötetlen beszélgetés allergiás, asztmás és megfázásos légúti panaszokkal küzdő gyermekek „szelíd” gyógymódjáról. A beszélgetés alatt ia vendégek ingyenesen tartózkodhatnak a sószobában. 

Május 7. (kedd)

11:00
Ölelés szabad kezekkel – egy előadás a babahordozásról
Lepesi-Benkő Réka, hordozási tanácsadó előadása

Gyermekeink testközelségre, hordozásra születtek.
Mikor felemeljük őket, széttárják karjaikat, felhúzzák és széttárják térdeiket: ölelj magadhoz!
Mikor egy kisbaba megszületik, ő nem tudja, hová, milyen kultúrába született. Mindegy, hogy hol, kik veszik körül, az ő igényei azonosak maradnak: élelem, biztonság, testmeleg, testkontaktus… Az anyának azonban helyt kell állni a városi mindennapokban. Ezt az ellentmondást szeretnénk feloldani.

16:30
Dévény Speciális Manuális Technika és Gimnasztika Módszer
Éder-Kocsis Éva, gyógytornász interaktív előadása a babák mozgásfejlődésről, a Dévény-módszerről

17:30
Iskolaérett-e a gyermekem?
Fazekas Andrea gyógypedagógus, logopédus interaktív előadása
Mi történik akkor, ha a szülő szerint gyermeke még nem iskolaérett? Ki dönt? Melyek az iskolaérettség kritériumai? Miben tud segíteni egy gyógypedagógus, logopédus az iskolára való felkészülésben?

Május 8. (szerda)

9:30
Kismama torna
Kölndorfer Renáta vezetésével
Szeretettel várjuk azon kismamák jelentkezését, akik szeretnék fittebben megélni várandóságukat, és megtudni, mit tehetnek, és mit nem a testükkel ez alatt az idő alatt.

10:30
Szoptatási tanácsok
Lepesi-Benkő Réka szoptatás segítő interaktív előadása
A szoptatás fajunk biológiai normája. Nem különlegesség, nem is kulturális hagyomány. Biológiai jellegzetesség: emlősök vagyunk.
Korábban, törzsi kultúrákban, de akár még nagyanyáink idejében szinte minden leánygyermek úgy nőtt fel, hogy látta, hogyan szoptatnak idősebb nőtársai, akik tudásukat és tapasztalataikat megosztották egymással. Ma azonban, miközben soha korábban nem áramlott ilyen könnyen az információ, felnőhetnek generációk anélkül, hogy szoptató anyát látnának. Újszülöttjeinket azonban nem érdeklik a kulturális változások. Az ő szükségleteik nem változtak meg az elektromos áram használatától, az internet elterjedésétől, ők ugyanúgy az anyatejtől fejlődnek a legjobban, mint 10000 évvel korábban élt őseink. Sajnos az a tudás, ami régen még megtalálható volt a családi közösségekben, ebben a formában elveszett, most más utakat kell bejárni, hogy ezekhez hozzájuthassunk. Jelenleg egyre több fórumon és formában olvashatunk az igény szerinti szoptatásról. Szülésfelkészítőkön, a védőnőnél, a gyermekorvosnál, mindenütt halljuk ezt a kifejezést, mégis, a tapasztalat azt mutatja, hogy ahány ember, annyiféle dolgot ért ez alatt a kifejezés alatt. Most lehetőség adódik egy rövid prezentáción illetve az azt követő beszélgetésen keresztül tapasztalatokat cserélni a szoptatás normál menetéről, a hozzátáplálásról, és mindarról, ami még felmerül. Igény szerint és szabadon.

Május 9. (csütörtök)

10:00
Baba-mama klub 
Rövidné Nyul Bernadett dúla vezetésével

Babák című film vetítése
Thomas Balmes rendező négy kisbaba életének első évét mutatja be. A világ egymástól távoli részein járunk, Namíbia, Mongólia, Tokyo és San Francisco a helyszín, ahol nyomon követhetjük a csöppségek mindennapjait. Fejlett országok állnak szemben fejlődő országokkal. Felvetődik a kérdés – hol jobb felnevelni egy gyereket? Nyüzsgő nagyvárosban, a legnagyobb luxus közepette, babajógával és csoportterápiával, vagy a vadonban, ahol a gyerkőc porban csúszkál és a birkaitatóban fürdik? A meglepetés, hogy mind a négy gyerek hasonlóan kreatív és figyelmes, ugyanúgy fejlődik és tanul, a család anyagi helyzetétől és a társadalmi háttértől függetlenül.

A vetítés után beszélgetés a filmről

Május 10. (péntek)

15:30
Hancúr nap baba-mama angol 2-6 éves korig
75 perces foglalkozás, ami 2 részből tevődik össze: 30 perces Helen Doron angolozás + 45 perces kézműveskedés, hancúrozás,mesehallgatás. 

A hancúrozás közben:
Apa mesél
Talán nincs olyan ember-e világon, aki ne tudna legalább egy kedvenc mesét vagy választott mesehőst megnevezni. Gyertek el, és hallgassátok meg egy apuka meséit!

17:30
Kórházban háborítatlanul című film vetítése
Sokan azonosítják a háborítatlan szülést az otthon vagy születésházban történő szüléssel. Azok számára, akik szerint a kórházi környezet kizárja, hogy a szülés természetesen, saját ritmusában történhessen, ez a lélegzetelállítóan gyönyörű 20 perces brazíl film minden szónál szebben mutatja meg: így is lehet!
Moderátor: Rövidné Nyúl Bernadett- dúla

18:00
Támogatás feltétel nélkül
Rövidné Nyul Bernadett szüléskísérő – dúla előadása
Sokan nem hallottak a dúlákról, nem tudják, mi a feladtuk. Vannak, akik hallottak róluk, de egyenlővé teszik az otthonszüléssel, vagy úgy gondolják, beleszólnak a szülésznő, orvos kompetenciájába. Egyre többen vannak azok az asszonyok, akik tudják, hogy a dúla nem más, mint asszonytárs-segítő, aki nem tesz mást, mint érzelmi és fizikai támogatást nyújt a várandóság idején, a szülés alatt és gyermekágyi időszakban. Ezekről a hitekről és tévhitekről szeretnék nektek beszélni, mert hiszem, és vallom: „Dúlát minden nőnek, aki igényli” (Dona international slogene)

A programjaink INGYENESEK!

Sok szeretettel várunk minden Érdeklődőt!

Ha szeretnél előadni, szeretnél bemutatkozni a rendezvénysorozat ideje alatt, sok szeretettel várunk! :)

Bővebb információ:
Temesi Patrícia
sarvar@helendoron.com
06/30 942 5195

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára