Zenével és kiállítással emlékeztek a reformációra (Sárvári Hírlap)

Október a Reformáció hónapja. Az országban számos kulturális program, megemlékezés, istentisztelet zajlott a protestáns rendezvénysorozat keretében. A sárvári evangélikus gyülekezet október 24-én istentisztelettel, ünnepi hangversennyel és 13. alkalommal bélyegkiállítással várta az érdeklődőket. A rendezvénysorozat alcíme az idén „Ébredj, bizonyságtévő lélek!”.

kodaly

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Tételeivel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. X. Leó pápa 1520-ban kiadott bullájában kiközösítette Luther Mártont, aki a pápai oklevelet nyilvánosan elégette, és kijelentette, hogy szakítani kíván a katolikus egyházzal. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus vallás alapja.

Magyarországon 1939-ben rendezett első alkalommal protestánsnapokat a református és az evangélikus egyház. A hagyományt 1993-ban újították fel. Vasárnap a rendezvénysorozat programjaként az evangélikus istentisztelet után a Koncz János Zene- és Művészeti
Iskola hangversenyére került sor, majd a gyülekezeti terem 13. alkalommal adott otthont bélyegkiállításnak.

 

Az Erkel-évhez kapcsolódva a „Zene bélyegeken” című kiállítás anyagát a bélyegmúzeum (Erkel Ferenc 200 éve született), Lippai József (Romantika a zenében) Somogyi Zoltán (Emlékívek, levélzárók) gyűjteménye adta. A megnyitón megjelenteket többek között Mérei
Tamás, a Szombathelyi Szimfonikusok zenei igazgatója, Tóth Csaba Kornél, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének elnöke, illetve az önkormányzatliszt részéről Máhr Tivadar is köszöntötte.

Tóth Csaba Kornél sajnálattal mondta, hogy nemzetközileg, de országosan is csökken a bélyeggyűjtők száma. Az is tény – tette hozzá –, hogy nincsen marketingje a bélyeggyűjtésnek. Ma az ország- ban 4000 fő regisztrált bélyeg- gyűjtő van, de körülbelül tízezren gyűjtenek bélyeget.

Szintén a marketing fontosságát mutatja, hogy Magyarország egymás után idén harmadszor nyerte el az „EUROPA-bélyegek” címet. Példa nélküli, hogy egy ország egymás után három alkalommal nyerje el a megtisztelő szakmai címet. A hazai bélyegek általában szépek, és színvonaluk folyamatosan javul. Persze a gyűjtők szívesen látnának például rézmetszeteket és egyéb más bélyegeket is.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára