Világ körüli zenei utazás a sárvári szaxofonosokkal

Nagy sikerű koncertet adott ápri-lis 7-én a Sárvári Szaxofon Quar-tett a zeneiskola dísztermében. Az intézmény nyugalmazott tanára, Kovács Imre által vezetett négyesfogat egy világ körüli, vidám zenei utazásra hívta a publikumot. 

A Sárvári Szaxofon Quartettel a világ körül – akár ezt a címet is adhatnánk annak a bő másfél órás zenei összeállításnak, mellyel a három fiatal zenészember, és érett nevelőjük Kovács Imre tanár Úr ajándékozta meg a közönséget ezen a tavaszváró szombat estén. Maga az együttes egyébként jó két évvel ezelőtt alakult, s volt már jó pár kisebb felkérésük, de ez volt az első önálló, egész estét betöltő fellépésük. Természetesen nagyon készültek a koncertre, mely Kovács tanár úr szerint mérföldkő volt a város zenei életében. Tehetséges zenészekből álló együttes ugyanis egyedi a maga nemében: a régióban nincs még egy szaxofon négyes, sőt, a sárvári zeneiskolában sincs hivatalos szaxofon-oktatás. 

Az együttesben Ódor Kristóf szólaltatja meg a klarinétot, Szabó Dávid bűvöli az altszaxofont, a tenort Csejtei Tamás fújja, a sportnyelven szólva saját nevelésű játékosokat pedig Kovács Imre irányítja kiváló humora, szaktudása, embersége és természetesen bariton szaxofonja segítségével. Az együttes erőssége egyébként, hogy tagjai szeretik  hangszerüket, s rendkívüli alázatot tanúsítanak a zene iránt. A négy-tagú zenekarban amúgy – nevével ellentétben – valójában csak három szaxis muzsikál, míg a 4. zenész egy fafúvós hangszerrel dolgozik. Az történt, hogy egyszerűen nincs szoprán szaxofonos, ezt a hangszert ugyanis nagyon kevesen választják – magyarázta Kovács Imre, aki szerint ez nem  olyan nagy baj, hisz a megegyező hangolású és hangterjedelműfafávós hangszer szépen lágyítja a szaxofonok ércesebb hangzását. Ennek ellenére bízik abban, hogy egyszer majd lesz szoprán szaxofonosuk is.

A koncert előtt egyébként Szélesi Attila, a Koncz János Zene- és Művészeti Iskola igazgatója kö-szöntötte a megjelenteket, a végén pedig – ahogy Kovács tanár úr fogalmazott – az ország minden bizonnyal egyetlen tubás alpolgár-mestere, Máhr Tivadar szólt néhány szót a zenészekről. Tőle tudhatták meg a jelen lévők, hogy a csapat április közepén a bajor fővárosban képviseli Sárvárt. A négy zenész mindvégig rendkívül felszabadultan játszotta a gazdag repertoárból válogatott különböző átiratokat, látszott rajtuk, hogy élvezik azt, amit csinálnak. A közönség is értékelte a színvonalas muzsikát, a fa-, valamint rézfúvós hangszereket megszólaltató muzsikusokat többször is vastapssal jutalmazta, és ráadásörömzenére késztette a publikum. 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára