Sajtóvisszhang – Sárváron járt a Szent Korona másolata (összefoglaló írások, képek, videók több médiumból)

Forrás: Vas Népe

Szerző: Tersztyánszky Krisztina
A Vas Népe átidézett írását Makrai Tamás (Vaskarika.hu) fotóival illusztráltuk.
Videó a felvonulásról: Burka Gyula

Videó a tüzes íjászatról: Dr. Kereszty Gábor

Tavaly óta a Nemzeti Összetartozás Napjának megszületésével kiszélesedett a trianoni emléknaphoz kötődő kezdeményezések köre. A sárvári ünnepet szervező Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület vezetője, dr. Kereszty Gábor így fogalmaz:

– A magyarság ennek a napnak a kapcsán választ keres: ha nem a határok, akkor mi az, ami összetartja a nemzetet? Az egyik kapocs a közös nyelv mellett mindenképpen a Szent Korona.

korona1

A hagyományőrzők jó baráti kapcsolatot ápolnak a Magyar Koronaőrök Egyesületével. Egyebek közt tavaly közösen vettek részt az ausztriai Mattsee-ben a Szent Korona elrejtése évfordulós megemlékezésén. Így sikerült az értékes ereklyét elhozni, és megmutatni a sárváriaknak. Két napos itt-tartózkodását az alapos előkészítő munkának köszönhetően számos igényes program tette még emlékezetesebbé.

korona2

A Szent Korona szombaton délután a koronaőrök kíséretében hintón vonult végig a város főutcáján, a város polgárainak érdeklődő sorfala között. A menetet fúvószenekar, a helyi és vendég hagyományőrző egyesületek bemutatói színesítették. Az érdeklődő egyéb vasi települések is lehetőséget kaptak, hogy képviseltessék magukat a díszmenetben.

A Szent László templomban, amelynek falait két koronaábrázolás is ékesíti, ökumenikus istentiszteletet tartottak, majd dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter avatta fel a Szent Korona ittléte emlékére elhelyezett táblát. A Nádasdy várban folyamatosan kirakódóvásár és népművészeti bemutatók kísérték a programot, sötétedés után pedig az íjászok látványos bemutatót tartottak a keleti harcászat hatékony módszeréből, a tüzes íjászatból.

A sárváriak vasárnap délelőtt a Nádasdy vár dísztermében élőben is megcsodálhatták a Szent Koronát. A rendezvényhez nemzetközi íjászverseny is kapcsolódott. A 7×7-es saslövő verseny, mint az Kereszty Gábortól megtudtuk, nem ragadozó madarak lelövéséről kapta a nevét. A verseny honfoglaló sasszemű íjászainknak, az egykori mesterlövészeknek állított emléket. A mágikus hetes számok pedig azt jelölik: hét, héttel osztható távolságról 7-7 lövést kellett leadniuk a versenyzőknek.

A Vas Népe cikke a vasnepe.hu oldalon »

A Vaskarika galériája – 1. »
A Vaskarika galériája 2. »

A Vas Népe galériája »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára