Rozmán Lajos és Borbély László, a kísérletező gladiátorok

Rozmán Lajos, a sárvári gyökerű Liszt-díjas klarinétművész nálunk, szülővárosában is mindig friss, kísérletező szemmel látta meg a korlátok kitolásának lehetőségeit. Jó példa erre az a Sárvárfürdő 10. születésnapjára időzített, általa kigondolt exkluzív hangverseny, amelyet kitűnő zenészekkel, rendhagyó módon a medencetérben rendeztek. Ezúttal Budapesten, a Trafó nagytermében készül egyedülálló kísérletre: az általa vezetett Qaartsiluni Ensemble zongoraszólistájával, Borbély Lászlóval duóban adják elő az egyes darabokat.

Rozman_L_650

A műsor sajátos dramaturgiája ritka együttállásokat kínál.

Az első részben két emblematikus szólódarab, a bécsi zenei szecesszió remeke, Alban Berg Op. 1. zongoraszonátája és Karlheinz Stockhausen műve – a táncba szőtt zene nagy klarinétszólója között – egy igazi felfedezés, André Tchaikowski fiatalon elhunyt nagy lengyel muzsikus mára már legendává vált alakját idézik meg Op. 1-es klarinétszonátájának magyarországi bemutatójával.

Rozmán Lajos szólóközreműködése Farkas Ádám szobrászművész sárvári kiállításmegnyitóján

Az idén 50 éves Kondor Ádám az írott zeneszerzés rejtőzködő, nehezen megközelíthető, a Qaartsiluni kör által is nagyra tartott alakja. Szünet után a repertoárban új korszakot nyitó, grandiózus darabja, a Variations of a Double ezalkalomra revideált változatának ősbemutatójára kerül sor.

Rozman_L_plaki

Hogyan lesz két ember játékából nagy közösségi élmény? Hogyan válnak zenei idők, formák sokféleképpen érzékelhetővé? Ilyen és hasonló kérdések megválaszolására is kísérletet tesz ez az este.

Műsor:

Alban BERG: Sonata op. 1 zong. solo
Karlheinz STOCKHAUSEN: In Freundschaft klar. solo
André TCHAIKOWSKY: Sonata for clarinet and piano op. 1 *

KONDOR Ádám: Variations of a Double **

* magyarországi bemutató
** a revideált változat ősbemutatója

Társrendező: Filharmónia Magyarország

Ízelítő a Qaartsiluni Ensemble korábbi trafós koncertjéből:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára