Új arc a víztükörben – exkluzív koncert a Sárvárfürdőn

A kötődések sokasága jellemzi ezt a koncertet – mondta november 30-án pénteken este a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő rendhagyó módon átlalakított medenceterében Rozmán Lajos, sárvári származású Liszt-díjas klarinétművész, a közönséget köszöntve.

A kapcsolódási pontok szövevényének egyik vezérfonala magához a művészhez vezet, akit a Zeneakadémia tanáraként is máig tartó, erős érzelmi közelség fűz szülővárosához, ugyanis ő álmodta meg az exkluzív koncertet a fürdő aulájába. Mint elmondta, a Sárvárfürdő egyik éjszakai fürdőzése alkalmával, a vízben ellazulva gondolkodott el azon, hogy a medencetér jóval több arcot rejthet, mint azt gondolnánk. A hangversenyt egyeztetések, hangpróbák előzték meg, míg kiderült, a tér akusztikailag is kiválóan alkalmas az előadásra.

A Fürdő 10 éves születésnapja méltó alkalomnak kínálkozott az exkluzív koncerthez, amelyhez végül olyan neveket sikerült megnyerni Rozmán Lajoson kívül, mint Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész, Homoki Gábor hegedűművész és Josef Luptak csellóművész. Brahms h-moll klarinétötösére azért is esett a választás, mert a mű egy része maga is kötődik egy 19. századi fürdőhelyhez. A 19. században egyébként a fürdőhelyek szerepe némiképp más volt, mint ma, kisebb kulturális központokként működtek – íme egy újabb kapcsolódási pont. 

Minden túlzás nélkül írhatjuk le, hogy csodálatos volt, ahogy az óriási medenceteret betöltötte az öt elektronikusan hangosítatlan akusztikus hangszer hangja, legyőzve a hatalmas teret és a visszhangot. A medencék körül hangulatvilágítás, úszó mécsesek és tükröződéseik játszottak rá az egyébként is álomszerű, elragadó hatásra.

Teljesen jogos volt a vastaps, amit a kvintett Schumann Abendliedjének egyik változatával hálált meg ráadásul. Vancsura Miklós, a Sárvárfürdő igazgatója is elégedett volt, és örömét fejezte ki, hogy megint valami új kezdődött el a sokat látott helyszínen. Így talán elképzelhető, hogy lesz még valamikor folytatás, s ha nem is havi rendszerességgel, de kiemelt alkalmakkor hallgathatunk még élő klasszikus zenét a fürdőben. Páratlan élmény volt!

A 112PressNA videója

A Vaskarika anyaga a fürdőjubileumról »
A Nyugat.hu anyaga az eseményről »

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára