Ovisok ismerkedtek huszárokkal – gyerekek a múzeumban

Immáron negyedik éve látogatnak el hozzánk minden évben a nemzeti ünnep előtti napokban a sárvári óvodások. A Petőfi utcai és a Bocskai úti Óvoda ovisai tágra nyílt szemekkel nézték végig az igazgató bácsival a Huszárok című kiállítást.

ovi_muzeum_300

A két óvoda 10 csoportja lelkesen énekelte a negyvennyolcas énekeket, és a katonadalokat. Szavaltak Petőfi Sándor Nemzeti dal című verséből, és katonás rendben, de felszabadultan barangolták be a múzeumot. A múzeum hagyományai szerint a múzeum vezetője kalauzolja a legifjabbakat ezekben a napokban. Nyomós érvekkel sikerült meggyőzni az igazgató bácsit arról, hogy a huszárok lóval mentek a csatába, nem pedig elefánttal. Nagyon nehéz dolguk volt, de az érvek végül hatottak. Hiszen a ló gyorsabb, mint az elefánt. Sőt könnyebb is felszállni rá, és nem is eszik annyit. És szebb is. A katonaénekek alkalmat adtak arra, hogy tényleg tárgyszerűen is megismerjék az ovisok a dalokban emlegetett fegyvereket. Tisztáztuk, mi a különbség a puska és a pisztoly között. Az előbbit két kézzel, utóbbit pedig egy kézzel sütik el.

ovi_muzeum_615

Talán a legnehezebb annak eldöntése volt, vajon melyik oldalon is hordták a huszárok kardjukat. Végül közösen rájöttünk arra, hogy más amikor valakivel szemben állok, és más amikor a háta mögött. A jobb és bal kéz így került a helyére, a kard pedig a hüvelyébe. Az egyenruhák első ránézésre bonyolult színvilága pedig elnyerte értelmét, hiszen ezek a gyönyörű egyenruhák azt a célt szolgálták, hogy megismerjük saját bajtársainkat.

ovi_muzeum2_615

A Huszárok kiállítás legizgalmasabb terme az ifjak számára a XVIII-XX. századi szablyákat bemutató terem. Az egyik kis ovist annyira elbűvölte a kiállítás e terme, hogy el is nevezte a szablyák mennyországának. A múzeum mától így is nevezi ezt az egységet. Végül megvizsgáltunk egy 48-as dobot, és mindenki nagyon jól tudta, hogy nemzeti színeink, a piros-fehér-zöld jelennek meg a dobon, és a mellette látható komáromi zászlószalagok. A lelkes segédmuzeológusok megtudhatták, hogy az idő vasfoga bizony nagyon árt a műtárgyaknak, és ezért különösen vigyázni kell rájuk. Vigyázni, hogy akik ellátogatnak a Nádasdy Ferenc Múzeumba szintén élvezzék a kiállítások hangulatát, a tárgyak szépségét.

– nadasdymuzeum.hu –

A Nádasdy Ferenc Múzeum honlapja »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára