Lidércfényes kalandozás a múltba a Nádasdy Múzeumban

Negyedik alkalommal került megrendezésre a sárvári Nádasdy Múzeumban a Lidércfény névre hallgató éjszakai múltidéző. Idén a múzeumi éjszaka a bajor kor és a retro jegyében telt. A bajor hangulatot a Rábafüzesi Német Asszonykórus, a retrót pedig a Radler Buam biztosította. De volt még vadászkiállítás, tárlatvezetés, vaníliás süti, töpörtyűs pogácsa, bor és három harmad zebra is.

lidercf00

Idén is sok látogatót vonzott az esti program. A Rábafüzesi Német Asszonykórus műsorára értünk oda, egy harmonika, és nyolc torok gondoskodott arról, hogy a közismert, valamint általuk gyűjtött dalok az alkalomhoz illően szólaljanak meg. A vidám hangulatú előadás közben a látogatók a szomszédos teremben különféle borokkal olthatták szomjukat, míg egy másikban tepertős pogácsát, és diós kiflit falatozhattak. A tálcák mellett a sütemények receptjei is megtalálhatóak voltak, ezekből is sok fogyhatott az első falatok után.

lidercf01

Tovább haladva egy tárlatvezetésbe botlottunk, „a világ legjobb múzeumának legjobb igazgatója”, Takács Zoltán Bálint kommentálta az ’50-es évektől a ’70-es évekig lencsevégre kapott sárvári életképeket. A Vár Vendéglő, Herpenyő Csárda, a Fő tér, a várbelső, a ’65-ös árvíz képeinek diavetítését ízes humorral fűszerezve mutatta be, egyértelművé téve a diavetítés készítője, és George Lucas közötti kapcsolatot -legalábbis ami a vetítés bevezetését illeti.

lidercf02

Miután itt elidőztünk egy kicsit, a díszterembe visszatérve már a Radler Buam gondoskodott, ezúttal a megfelelő retro-hangulatról. A soproni zenekar jó két órás koncerttel zárta az estét, nekem James Brown ‘I feel Good’ című számának feldolgozása tetszett a legjobban, de legszórakoztatóbbnak mégis egy számomra ismeretlen szám végén felcsendülő MÁV-szignált találtam.

A díszteremből a toronygalériába vettük az irányt, ahol egy időszakos kiállítás, T. Takács Tibor Leletek című kiállítását, illetve Koller László 1 zebra című alkotását tekinthettük meg. A rovarokhoz hasonlóan három részre tagolt zebra egy bizonyos szögből nézve állt össze egységes képpé. Érdekes volt, jól nézett ki. Egy pár lány tagja hátulról próbálta összenézni a zebrát, sikerességéről, vagy sikertelenségéről nem győződtünk ugyan meg, de a szituáció felvillanyozó hatással volt ránk. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig.

lidercf03

Az alsó szintre visszaérve a múzeum hátsó része felé vettük az irányt, ahol egy újabb időszakos kiállítást, Vadászemlékek, és trófeák című időszakos kiállítást láthattunk. Puskák, pufferek, számszeríjak, vadászkések, -tőrök és egyéb vadászkellék, az egykor vadászható madarakat, emlősökkel együtt. A teremben egy televízión keresztül régi sárvári videókat láthattunk, a Cukorgyár, Barnevál, Pepsi és úgy általában, a ’60-as évek iparát, mezőgazdaságát bemutató videósorozat a másik teremben található diavetítéssel együtt egész nosztalgikus élmény volt, Sárvárnak arról az arcáról, mit mi már csak a leghalványabb emlékeinkben, vagy még ott sem tudunk felidézni.
Néhány dologra azonban még elég élénken emlékezhetünk, ilyen volt a 10 évvel ezelőtt még igen gyakorinak számító gyorsportré készítés a Balaton partján, amiből most kaptunk egy kis ízelítőt. A percek alatt elkészülő grafika T. Takács Tibornak köszönhetően a megszólalásig hasonlít a személyre, ki most bepótolhatta, amit annak idején a magyar tenger partján elfelejtett. Néhány méterrel arrébb linólenyomatokat készíthettünk kedves kis emlék gyanánt. Büszkén mondhatom, a második próbálkozásom már sikerrel járt, sehol egy elmosódott folt, a Nádasdy vár linólenyomata figyelt vissza a sárga papírról, amit két pecsét kíséretében zsebre is vágtunk. A szomszéd asztalnál pedig a múzeum családi programjainak rendszeresen visszatérő elemét, a minikönyv-készítést sajátíthatta el az érdeklődő.

lidercf04

Éjfél előtt még kényelmesen végignézhettük egy sárvári gyűjtő által felajánlott sörös, boros, röviditalos címkekiállítást, a gyűjtemény a ’70-es évektől mutatja be a címkék változását az üvegeken. Ha pedig valakinek még mindig maradt ideje, egy újabb pohár bor elfogyasztása után elindulhatott megkeresni a tárgyat, melynek sziluettjét a bejáratnál osztogatott szórólapokon láthattuk. A helyes válasz már nem titok, egy tehén alakú tejszínes kanna volt az a 19. századból, Nyugat-Európából. A szelvényt a bejáratnál egy bőröndbe helyeztük el, és várjuk sorsunkat, a kisorsoltak sárvári vállalkozók által felajánlott ajándékokat nyerhetnek.
Kellemes éjszakát tölthettünk a múzeumban, remélhetőleg jövőre, az ötödik alkalommal is izgalmas programokkal várnak bennünket a szervezők, akiknek ezúttal is köszönjük fáradozásaikat, hogy a jó hangulatú éjszaka felejthetetlen élmény maradjon.

lidercf05

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára