Gyimesi táncok gulyással a várban

Sárvár – Gyimesi táncokkal és ételekkel ismekedhettek meg a sárvári Nádasdy-várba betérők szombaton. A Sárvári Néptánckör Kulturális Egyesület egésznapos rendezvénye este gyimesi bállal fejeződik be.

gyimes

Délelőtt Czuppon Péter és felesége Kuminka Zsuzsanna – a baracsi táncegyüttes tagjainak – vezetésével gyimesi táncokat lehetett tanulni. A kívülálló hamar feladta volna, hisz bonyolultnak tűntek a mozdulatok, a lépések, a kombinációk, bár Hámori Balázs a sárvári táncosok vezetője szerint az is szép a gyimesi táncban, hogy nagyon egyszerű a koreográfiája, általában körbe-körbe mozognak, ami a tánc örömén kívül különleges közösségi érzést is ébreszt az összeölelkezett táncosokban.

Hámori Balázs elmondta, hogy ő, és az egyesület tagjai, a szakkörösök, a táncosok, vagy bárki, aki csatlakozott a csoporthoz egyik kedvelt időtöltése az erdélyi kirándulások, amikor a barátságok építésén és a tánctanuláson túl komoly kutató, értékmegőrző, dokumentáló munkát is végeznek.

Előszeretettel látogatják az erdélyi táncházakat, amelyek vészesen fogyatkoznak, ezért tartja Balázs küldetésének is a régi hagyományok rögzítését, dokumentálását. Fontosnak tartja, hogy lehetőleg első kézből értesüljenek a népi kultúráról, ennek pedig legautentikusabb forrásai azok az idősebb emberek, akikben még élnek a régi, a fiatalkori tánclépések.

A sárvári táncosok jártak már a Gyimesben is – jó tíz éve még szinte divatszámba ment a gyimesi kultúra után érdeklődni, ám ez már csak a kitartókba, a népi hagyományokat komolyan vevőkbe vésődött bele végérvényesen.

Talán ezek miatt tartották szombaton a gyimesi napot a Nádasdy-várban, és azért, hogy az is belekóstolhasson az ottani táncházak hangulatába, aki még soha nem járt a Gyimesben. Délután az udvaron Kráner Zoltán gyimesi parasztételeket főzött a társaságnak.

Egy 1946-os recept alapján készült a csángó gulyás, ami abban különbözik a hagyományostól, hogy nem krumplival, hanem savanyú káposztával és rizzsel készül. „Este Gyimesben” címmel tart Hámori Balázs néprajzi előadást, majd báloznak a résztvevők.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára