Száz táncos a tánc világnapján – a sárvári Sportnapot kísérte a táncünnep

Április 28-án, a „Mozdulj Sárvár” program keretében zajlott Sárvár önkormányzata, a Városi Diáksportbizottság, városi sportegyesületek és a Senior Néptánc Egyesület szervezésében az a komplex sportrendezvény, amelyen több sportágban, csapatban és egyéni versenyben is kipróbálhatták magukat a sárvári diákok.

A sportnappal párhuzamosan emlékeztek meg a tánc világnapjáról, a táncünnep 15 órától a Kossuth téren zajlott. Az eseményen nyolc táncsoport mintegy 100 táncosa vett részt, úgymint:

– Senior Néptánc Egyesület
– Rocky Dilly akrobatikus rock and roll csoport
– Sárvári mazsorett csoport
– Cerah hastánccsoport
– Stop and Go standard tánc csoport
– Urban Dance West Hip-hop tánccsoport
– Néptánckör
– Salsa fuerte sárvári csapata

A Főtéren 3–400 érdeklődő kísérte figyelemmel a rendezvényt, amelyen délután 3-tól, az oktatásban a következő stílusokat lehetett tanulni: néptánc, hastánc, hip-hop, salsa.

A Nemzetközi táncnap vagy A Tánc Világnapja április 29-én van. Ezen a napon az UNESCO egyik tagszervezetének, a Nemzetközi Táncbizottságnak a felügyelete alatt minden éveben a világ mindenféle táncát megünneplik. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontját Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjára rakták.

A Nemzetközi táncnap céljai közé tartozik a tánc népszerűsítése az általános felfogásban, és hogy arra ösztönözzék a kormányokat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatási rendszerben az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig. Míg a tánc az emberi kultúra része annak történetének kezdete óta, hivatali jelenléte ehhez mérten világszerte alacsony. Prof. Alkis Raftis, a Nemzetközi Táncbizottságnak az elnöke 2003-as táncnapi beszédében ezt mondta: „A 200 ország felének hivatalos szövegeiben nem is esik szó a táncról, s ennek a művészetnek a támogatására nincs külön alap létrehozva.”

A 2005-ös táncnapi események az alapfokú oktatásra koncentráltak. A CID konzultációkat kezdeményezett annak érdekében, hogy ezen a napon minden iskolában írjanak esszéket, rajzoljanak képeket a táncról, táncoljanak az utcákon stb. 2006-os beszédében a CID elnöke társaságok létrehozatalára buzdított, hogy jobban érzékelhető legyen ez a műfaj is a törvényhozók, a pénzügyi élet vezetői és a közvélemény előtt. Ahogy ő fogalmazott: „Világ táncosai, egyesüljetek!” A 2007-es nemzetközi táncnapot a gyermekeknek címezték.”
– Wikipedia

A Láthatatlan Sárvár fotógalériáját Cooper készítette:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára