Arad, október 6. – Adjon példát a mártírok emlékezete!

Az aradi vértanúk kivégzésének 164. évfordulójára emlékezett Sárvár is. 


Napsütéses, ám kissé szeles idő fogadta a nemzeti gyásznap alkalmából a város ünnepi megemlékezésére érkezőket. Az október 4-én délután 17 órai kezdésre sokan gyűltek össze a főtér sarkánál a Batthyány-emléktáblánál. Az emlékező tömegben az iskolák saját zászlóik alatt vonultak ki az eseményre.

A megemlékezésen köszöntőt Várkonyi Gyöngyi tankerületi igazgató mondott. Megidézve az 1849. október hatodikán kivégzett aradi vértanúk és az első felelős magyar kormány vértanú miniszterelnökének utolsó levelét. Emlékeztetett rá, hogy Görgey Ar- túr, a magyar honvédsereg vezére Világosnál a cári orosz csapatok előtt tette le a fegyvert, megmentve sokakat ezzel az osztrák megtorlástól. Ha a Batthyány utcán sétálunk, jussanak eszünkbe a forradalom mártírjai – fogalmazott beszéde végén Várkonyi Gyöngyi. 

A szokásoknak megfelelően ez alkalommal is a város egyik oktatási intézménye adott ünnepi műsort. A Nádasdy Tamás Általános Iskola színjátszói és énekkara elevenítették fel szóval és dallal a Kossuth Lajos által Magyar Golgotának nevezett véres nap, a kivégzett 13 tábornok kivégzésének történetét. Az emlékműsor során felolvasták a Sárvárról és környékéről származó, a forradalomban elesett honvédkatonák neveit. Az előadásnak egy hatalmas nemzeti lobogó és az azt váltó gyászcsík adott hátteret.

Az ünnepség koszorúzással ért véget, melyen elsőként a megye, a járás és a város vezetői, majd a megjelent politikai és társadalmi szervezetek rótták le kegyeletüket a mártír miniszter- elnök domborművénél. 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára