Magyarországért élni becsülettel – az aradi mártírokra emlékeztünk

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc mártírjaira, az október 6-án kivégzett aradi vértanúkra emlékeztünk Sárváron, a Batthyány emléktáblánál.

Az emlékműsort a Koncz János Zene- és Művészeti Iskola diákjai adták, majd az iskola igazgatója, Szélesi Attila tartott ünnepi beszédet. A történelmi visszatekintésében részletesebben felidézte gróf Batthyány Lajos – mint a Vas megyéhez kötődő – első felelős miniszterelnök életútját, a forradalomban betöltött szerepét és utolsó napjait.

Az aradi vértanúk mártírhalála után 140 évvel megvalósult független Magyarország polgárai elé már más kihívásokat állít a mai kor – mondta Szélesi Attila: „A szabadság felelősséggel jár, és az elmúlt 20 évben megtapasztalhattuk, hogy nem is olyan könnyű megtalálni azt az utat, amely a modern, zűrzavaros világban előre viszi az országot. Nekünk, polgároknak is felelősséget kell vállalnunk saját sorsunk, a köz ügyei és ezzel együtt hazánk iránt. Ma már nem hivatkozhatunk idegen elnyomó megszállókra, a jövőnkért magunk vagyunk felelősek. Csak reménykedhetünk benne, hogy történelmi távlatokból visszanézve, 50–100 év múlva utódaink is tisztelettel és megbecsüléssel említik meg, amit a ma élő nemzedék tesz az ország boldogulásáért és előbbrejutásáért. Napjainkban nem kell életünket áldozni a hazáért. Nekünk, mai magyaroknak – a hősök áldozatát sohasem feledve – Magyarországért kell élnünk becsülettel téve ki-ki a maga dolgát.”

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára