A költő, ha visszatér… – az 1848–49-es eseményekről emlékezett Sárvár

Sárváron az elmúlt évek forgatókönyvének megfelelően zajlott idén is a városi megemlékezés az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről. Március 14-én ünnepi hangverseny, 15-én az ünnepi beszéden és a koszorúzáson kívül gyerekprogramok és népzene várta az emlékezőket.

A Nádasdy Múzeum dísztermében szégyenteljesen kevés érdeklődő előtt tartottak ünnepi koncertet az Erkel-díjas Szigeti István elnökségével dolgozó NobilArt Művészeti Egyesület tagjai. A repertoár meglepően vegyes összetételű volt – ahogy Szigeti István fogalmazott, szendvicskoncert-jellegű, a klasszikuszenei darabok, a népzene, a kortárs zene darabjai váltogatták egymást, Kővári Eszter Sára gyönyörű hangján elénekelve. A hangverseny utolsó darabja érdekességként a Vas megyei “himnusz” volt, amelynek Szigeti István szerezte zenéjét hivatalosan is elfogadta a megyei önkormányzat, szövegét pedig az Omega együttes szövegírója, Sülyi Péter jegyzi.

Az ünnep napján már reggel megindultak a műhelyfoglalkozások, a Regös együttes is zenélt a gyerekeknek, majd a Soltis Lajos Színház – Csizmás Kandúr és Cimborái című előadás zajlott a művelődési központ hátsó nagytermében. A színpadi megemlékezés 10 órakor kezdődött a Ma’ Mint’Ti Színjátszó Csoport és rengeteg diákstatiszta közreműködésével. A műsorban felcsendült a népszerű Kormorán együttes dala, a Költő visszatér, és a koreográfiájukba építve lépett a szószék mögé Dr. Szijártó Valéria jegyzőasszony is, aki az ünnep szellemi és nemzeti jelentőségét egy nő, egy asszony, Batthyány Lajos gróf felesége, Zichy Antónia életútján keresztül idézte fel.

A megemlékezést a társadalmi szervezetek, pártok koszorúzása zárta Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Széchenyi István emléktáblájánál és Petőfi Sándor szobránál, a koszorúzás alatt zenei aláfestést fújt a sárvári Koncertfúvószenekar.

A Láthatatlan Sárvár fotógalériáját Cooper készítette:

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára