„A Limitált Széria Nálam Koncepció” – interjú a sárvári Popella Dórával (hotstyle.hu)

Lenyűgöznek a kreatív emberek. Mindig is csodáltam azokat, akik több dologhoz is értenek, több mindenben is tehetségesek. Popella Dóra is azon ritka tehetségek közé sorolható, aki amellett, hogy egyedi, fura figurával ellátott pólókat tervez, barátai felkeresésére Örkény születésének 100. évfordulójára kisfilmet is készít. Még ő sem tudja pontosan melyik területen fog igazán kiteljesedni, melyik az ő útja. Popella Dórával Furry Friends tervezőjével beszélgettem.

– Melyik a kedvenc Örkény egypercesed?
– Ó rengeteg van. Nagyon tetszik Örkény világa. A kisfilm a Mi a groteszk címűhöz készült, ami valójában nem is egyperces novella, hanem az egypercesekhez készült használati utasítás.

– Te választottad?
– Igen, én. A mű valójában azt mutatja be, hogyan kell olvasni az egyperceseket.

– Hogy készítetted el Örkény születésének 100. évfordulójára a filmet? Mi volt a koncepciód?
– Örkényes videóm egy loop. A videót fotókból készítettem és egy program segítségével térbe helyeztem őket, így háromdimenziós érzést nyújt a látványa. Örkény által leírt feje tetejére állt világot mutatja be.

– Mik a visszajelzések, mennyire szeretik a kisfilmedet?
– A visszajelzések jók, a Hadik Házban tartott megnyitón is nagy sikere volt, sokan nevettek rajta ahogy felemelkedik a koporsó. Szerencsére a kiállításnak nagy a visszhangja az online médiában és már egy országos napi hír újságban is írtak róla.

– A videó installációk mellett saját tervezésű pólókat is készítesz, mely a Furry Friends nevet kapta. Miért ez lett a nevük? 
– A névválasztáson nagyon sokat gondolkodtam. Azért lett ez, mert az angolban ezt a kifejezést használják a háziállatokra (kutya, macska, tengeri malac stb..) és szerintem egy nagyon kedves megszólítás. Így utólag mondhatom bevált a név, mert aki esetleg nem tudja, mit jelent pontosan vagy nem tudja megjegyezni “Furi Friends”-nek hívja őket, ami szintén találó.

– Hogy kezdődött a Furry Friends figurák rajzolása? Mikor kezdtél el ezzel foglalkozni?
– Már jó pár évvel ezelőtt elkezdtem őket rajzolgatni és mindenképpen terveim voltak velük.

– Hány figurád van már? 
– Rengeteg és minden nap egyre csak többen lesznek, lehet egy nap még elfoglalják a Földet. :)

– Művészi alkotásoknak tekinted a figurákat?
– Erre nehéz válaszolnom, magam sem tudom eldönteni. Hiszen az, amivel jelenleg foglalkozom jóval szerteágazóbb, annak ez csak egy szegmense, de azt gondolom, hogy talán az eredeti rajzoknak így is van művészi értéke.

– Mivel készíted a figurákat?
– Ha rajzolom őket, akkor általában tussal dolgozom, ha festek, akkor aquarellel, de a vázlatokhoz filcet használok. Amikor a rajzokból pólók, kitűzők lesznek, akkor szitázom őket.

– Pólók, képek és noteszek díszei a figurák. Melyikre van igény elsősorban?
– Nem is tudom, talán az apróbb dolgokat jobban keresik, hiszen azok nem kerülnek sokba.

– A pólók limitált példányszámban készülnek. Mennyi készül egy figurából? 
– Szerencsém van, hiszen akkor szitázok, amikor csak kedvem tartja így van lehetőség kisebb darabszámot gyártani belőlük. A trikókból például összesen 15 db készült, és ha lesz utángyártás, akkor mindenképpen más mintával. A limitált széria nálam koncepció. Úgy gondolom, hogy nagyobb értéket képvisel az által, hogy nagy valószínűséggel “nem jön szembe az utcán”. Már beszereztem egy pecsétet is, ami rákerül majd a printekre, szitanyomatokra, pólókra és a többi mindenre is, minden Furry Friends természetesen számozással is el lesz látva a továbbiakban.

– Te a hétköznapokban hogyan öltözködsz?

– Néha sportosabban néha nőiesebben, ez változó. A legtöbb ruhám fekete.

– Én a figuráidat első pillantásra Spongya Bobhoz hasonlítanám. 
– Az jó, mert nagy Spongya Bob rajongó vagyok. Biztos valamennyire hasonlítanak a figuráim Spongya Bobra, de én próbálok aprólékosabban fogalmazni. Mindig igyekszem másféleképpen megrajzolni őket.

– Külföldön nagyon nagy divatja van az ilyen extrém, egyedi pólóknak. Mi nyitottak vagyunk rá?
– Szerintem egyre jobban, ez köszönhető annak, hogy egyre több egyedi ruhát, kiegészítőt árusító bolt nyílik.

– Hol lehet kapni Furry Friends-es termékeket?
– A Design Terminálban működő Hybrid Art & Design Shop-ban lehet megvásárolni őket. Munkáim pedig jelenleg a Szatyor Galéria és Bár plazmáján láthatóak szeptember 1-ig.

– Mik a terveid velük?
– Szeretnék nagyméretű szitanyomatokat készíteni. Már készül egy nagy kupac matrica is. Az őszi-téli időszakban pedig pulcsikkal, fiú pólókkal, kitűzőkkel és más apróságokkal bővíteni a repertoárt. Ezen túl szeretnék plakátokat és flyereket készíteni bulikra és más rendezvényekre.

– Mennyire veszed ezt az egész tervezést komolyan? Milyen projekteken dolgozol még?
– Igazából nem tudok 100%-osan erre koncentrálni, számtalan más egyéb dologgal kell párhuzamosan foglalkozom (például épp most egy magyar zenekar videóklipjének háttereit rajzolom), de megpróbálok minél több időt eltölteni a “szőrös barátokkal”. Valamint jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Designer szakára járok. 2011-ben megszereztem a BA diplomát, most mester szakos vagyok és szeptembertől a tanár szakot is elkezdem.

– Az egyetemen alapvetően két irányban indultál el a grafika és a videó installációk irányába. Mivel szeretnél foglalkozni hosszú távon? 
– Ez még nyitott kérdés számomra is, hiszen mindkét ágat nagyon szeretem és valahogy egyiket sem tudom elhagyni. Van, amikor a grafikát érzem igazán sajátomnak, valamikor pedig a videó kezd jobban érdekelni. Ez a kettősség mindig is megvolt bennem, már középiskolában is grafika szakos szerettem volna lenni, de az első évben, amikor minden szakirányt ki kellett próbálni, a tanáraim azt javasolták, válasszam inkább a fotó/videó szakot, mert képkomponálásban jó vagyok. Aztán az iskola befejezése után jelentkeztem Sopronba és a Képzőre is grafika szakra és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Designer szakára, és az első fordulón mindhárom helyen túljutottam. Aztán egybe estek a képző és a MOME felvételiének további fordulói, így maradt a Soproni és a Momés felvételi. Végül minkét helyre felvettek és én a Momét választottam, hiszen úgy gondoltam, hogy ott videó mellet foglalkozhatok majd grafikával is, és így is lett, ha csak tehetem, áthallgatok a grafikusokhoz is.

– Végezetül mesélj nekem a Műcsarnokban bemutatott beszélő kerti törpe installációdról. Azt írtad róla, hogy az „Antiszociális kerti törpék, mint korunk lelkületének lenyomatai”. Miért gondoltad ezt így? Az elmúlt két évben változott a véleményed?
– Az installáció a BBS 50 c. kiállítás kísérő eseményére, a MOME Média Playgroundra készült 2010-ben. A mai korra szerintem igencsak jellemző mogorvaságot, befelé fordulást, embertársakhoz való negatív viszonyulást fejezi ki. Az installációt társadalomkritikának szántam. Úgy gondolom, hogy nagyon is sok ilyen antiszociális kerti törpével lehet találkozni a városban nap, mint nap.

– Hogy fogadták az emberek a beszélő gonosz törpéket? Mik voltak a visszajelzések?
– Sokaknak nagyon tetszett, nevettek rajta, bár volt egy öregúr, aki felháborodott rajta és zokon vette azt, amit az egyik törpe hozzá intézett.

Popella Dóra Furry Friends figuráit itt találjátok meg:
FacebookBehanceVimeo

Forrás: http://hotstyle.hu
A hotstyle.hu engedélyével

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára