Zsírharang VIII. – A második mérlegelés – platók…

A Zsírzárlat projekt kétharmadához érkezett, egyben a második mérlegeléshez. A diéta, az edzések kezdenek rutinná válni, érzi ezt a szervezet is, és alkalmazkodik. Lassul a fogyás, de nyugalom: ez természetes jelenség.

A Zsírzárlat nyolcadik hetét tapossák az életmódváltók, Nyuszi és twickkk. Sok mindenen túl vannak, sok mindenre felkészültek, így nem érte őket váratlanul, hogy a második mérlegelés eredményei azt mutatták, jelentősen lelassult a fogyásuk tempója. Minden hosszabbtávú diéta, életmódváltás során felbukkannak ugyanis stagnáló időszakok, másnéven platók.

A test átkapcsol spórolósba

Nem, ez nem jelenti azt, hogy kevésbé tennék oda magukat az edzéseken, vagy hogy esetleg elcsábulnának, és letérnének a diéta útjáról, talán épp ellenkezőleg. Ha kicsit utánaolvasunk, azt láthatjuk, hogy a lelassulásnak több oka is lehet, és van megoldás is. Nagy valószínűséggel az történt, hogy testük gépezete alkalmazkodott az új körülményekhez. Több mint egy hónapja kapott a szervezetük a megszokottnál kevesebb bevitt energiát. Erre az első időszakban az ugrásszerű fogyás volt a reakció, de később, amikor az új mennyiséghez hozzászokott a test, a gépezet újratervezte az energiafelhasználást, és lecsökkentette az alapanyagcseréjét, hogy kevesebb energiával is fenntartsa a működését. A fogyás ilyenkor értelemszerűen lelassul, vagy megáll. 

A mozgáshoz is képes hozzászokni a szervezet

Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem elég változatos az edzés programja, és egy egysíkú, ugyanúgy ismétlődő mozgásra kódolja rá magát a szervezet, ilynekor az ismerős mozdulatokhoz már nem használ fel annyi energiát, mint először. Ha belegondolunk, ezek a jelenségek az emberi test csodálatos alkalmazkodóképességét mutatják. Másrészt viszont kevéssé valószínű, hogy ez lenne a ludas zsírzárlatosaink platójáért, elég ha számbavesszük, hogy csak ezen a héten hány különböző mozgásformát iktattak az edzésrendbe. Az Oxygen Fitnessben – bár a forgatókönyv ugyanaz volt, mint eddig –, új gépekkel, új súlyokkal dolgoztak a srácok. A Sárvárfürdő szerdai tréningjén szintén bővült a szuperszet sorozat, és fokozott intenzitással küzdöttek. Speedfitness volt a menü az Oxygen második heti edzésnapján, míg aquajogging és úszás a Sárvárfürdőén. Egyedülállóan változatos prorgam…

A számok

Mintha tökéletes szinkronban haladnának, a zsírzárlatosok második hónapjának végén mindketten megközelítőleg fele annyi kilóval lettek könnyebbek, mint a kezdőhónapban. Ez tulajdonképpen így sem rossz eredmény: Nyuszinál újabb leadott 7, twickkk-nél újab leadott 3,5 kg. A projekt kezdete óta így összesen 18,5 és 10 kg-nyi zsírt adtak át az enyészetnek.

Megoldási stratégiák

Az első és legfontosabb: tudatosítani kell, hogy a lassulás nem azért történik, mert hibáztak. Tilos elkeseredni, ez a szakasz része, – sőt, fontos része – az útnak. A csökkentett energiafelhasználásról ismét vissza lehet kapcsolni gyorsabb anyagcserére, ha kicsit trükköznek az energiabevitellel. A terv szerint heti átlagban továbbra sem lépik túl az eddigi kalóriamennyiséget, de a bevitel elosztásában kicsit változtatnak majd, és beiktatnak olyan napokat, amikor a megszokottnál több, majd olyanokat, amikor kevesebb energiát juttatnak be. Ezzel jelezni lehet a rendszernek, hogy szó sincs éhezésről, nem kell csökkentett módba kapcsolnia. Ha minden jól megy, ennyi elég lesz majd a fogyás újraindításához, december végén, a harmadik mérlegelésen kiderül, beválik-e a terv.

Követők! Küldjetek képeket!

A mai Zsírharang zárszavaként arra szeretnénk buzdítani minden olyan követőnket, akiket a Zsírzárlat sarkallt mozgásra, osszák meg velünk tapasztalataikat fotók, vagy videók formájában! Szívesen közölnénk őket a még hátralévő heti összegzőkben, hiszen talán ezekkel lehet a leginkább kedvet csinálni mások számára, akik még mindig vacillálnak. Ha gondot jelent a fényképezés, írjon egy e-mailt a lathatatlan.sarvar@gmail.com-ra, és a fotós kollégánk segíteni fog. 

A Zsírzárlat program fő támogatói az Oxygen Fitness, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő és a NYME-SEK Terhelésélettani laborja.
A Zsírzárlat Facebook-oldala »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára