Vissza az ’50-es évekbe! – Szólt a Rockabilly Csényében

Mi is az a rockabilly? Wild Tigers Rock and Roll Club ide, Pink Cadillac Rockabilly Találkozó és a rengeteg témábavágó pinceklubos buli oda, sokan még ma sem tudják, ezért vállalta egy csokornyi zenekar, hogy inkább megmutatja, ahelyett, hogy elmagyarázná – akár olyan kis településeken is, mint Csénye. 

A rockabilly megszületése egyébként természetesen Amerikához köthető és egyértelműen Elvis Presley-hez. Az 1950-es években a stílus végigsöpört a világon, de egy idő után – mint számos egyéb stílus – vesztett a népszerűségéből. A ’80-as évek elején éledt újra, azóta pedig kisebb-nagyobb szubkultúra-közösségekben napjainkig kiemelkedő népszerűségnek örvend. A belőtt séró, a felhajtott szárú farmer, a barkó, a Cadillac, a semmi mással össze nem téveszthető hangzás és a pinup girl-ök mind-mind hozzátartoznak ahhoz a nosztalgikus életérzéshez, ami övezi ezt a műfajt.

A Csényei kultúrházban (a település méretéhez viszonyítva) szép számmal jelentek meg az érdeklődők, hogy mindebbe belekóstolhassanak. Először Will Burnt hallhatták, aki ezúttal szólóelőadóként lépett színpadra egy szál gitárral és egy szájharmonikával. A hangulatos, angolnyelvű koncert remek bemelegítésként szolgált a továbbiakhoz. Az átszerelések szünetében pedig a Szlovéniából érkezett DJ Greaseman játszotta a műfaj legismertebb nótáit (szintén ő gondoskodott az after hangulatáról a koncertek után is).

CrossRoads Rockabilly Flash Team tánccsapat pörgős műsora következett, a csapat tagjai szintén a műfaj szerelmesei, így garantált volt a hitelesen színvonalas előadás a már ismert stílusjegyekkel. Az est első (zenekari felállású) bandája a szombathelyi IronCATS volt. Az IronCATS-ben bőgőzik a rendezvény megálmodója, az a Stieber Gábor is, akinek neve a megyében (sőt azon túl is) már elválaszthatatlan a rockabilly-től, számtalan sárvári, szombathelyi koncert megszervezése is fűződik a nevéhez, és több bandában is zenélt már. Legújabb együttese magyarul játszik világszerte ismert rockabilly dalokat, és ez rendkívüli módon el is nyerte a közönség tetszését, a táncparkett is kezdett megtelni szép lassan.

A rendezvény talán leginkább várt fellépője, a Horvátországból érkező The River Sharks állt utolsóként színpadra, habár a banda énekese, Sinisa Gagic egy szám erejéig már feltűnt az IronCATS-szel is az est folyamán. Hajnalig játszottak, majd kifulladásig nyomta a jobbnál-jobb számokat DJ Greaseman. A hangosítás ugyan nem volt tökéletes, de ez senkit nem zavart a táncparketten. 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára