Uzsonnadobozon tálalva aktuális a Nikson – Koncerthármassal nyitott évet az AZK

Három színvonalas koncerttel kezdte az AZK 2010-et. Mind a zenekarok, mind a közönség kiváló hangulatú éjszakát tudhat a háta mögött. Dallamos, lendületes, könnyed számok, igényes hangszerelés és előadás, hajnalba nyúló tánc jellemezték az évnyitó klubestet.

niksi3-1

Már az este kilences kapunyitás után érezhető volt, hogy még ma is sokakat érdekel a 2000-es évek favorit szoftműfaja, az a fajta punkrock / skatepunk / melodycore (kinek-kinek, amelyik tetszik), amelyet mainstream körökben igenis a Blink 182 hintett szét, és aminek a hatására minden valamire való tizenéves kikönyörgött magának egy gördeszkát.

Most, hogy a műfajhoz kapcsolódó főbb sztereotípiákat elcsattogtattuk (Nem is beszélve a címként kieröltetett mérsékelten szellemes szóviccről… elnézést, fiúk!), kanyarodjunk vissza a bulihoz, amit az ÁTJÁRÓ-győztes, szombathelyi és sárvári kötődésű Lunchbox nyitott. Nem is akárhogyan. A bandára nézve – és hallgatva őket – egyáltalán nem megszokott, hogy ilyen korú fiatalok ennyire összefogott kiállással zúzzanak le egy koncertet. Minden bizonnyal a Logo Ifjúsági Szolgálat szervezte felmenő rendszerű tehetségkutató fordulói is hozzátettek ahhoz, hogy tapintható a koncertjükön a rutin, a magabiztos kiállás. Külön meglepetést okozott, hogy megszólalás tekintetében is vitték a prímet, nem csak a hangszerek voltak a helyükön, de a szövegek minden szava is tisztán érthető volt. Pedig ekkora hangerőt uralni nem mindenkinek sikerül, az első sorokban a hangsugárzókból szóló basszus és Góczán Gábor éneke a közönség egyes tagjainak gond nélkül és önkényesen átalakította a frizuráját. A Lunchbox első koncertjét adta az AZK-ban, és itt is nyert, nem utolsó sorban a közönségnél is. A srácok megtalálták azt a súlypontot, hogy ne billenjen fel a produkció egyik klasszikus hiba irányába se, annyit vállaljanak, amennyit kell és jól áll nekik, nem közvetítenek ugyan világmegváltó gondolatokat, de nem is várja el senki ettől a műfajtól.

niksi1

Rövid átszerelés, és az Aktuális átveszi a színpadot. Előkerülnek a Niksonnal közösen használt megindító méretű hangszeralapok, majd pár perc múlva már szólnak az Aktuális dalok. A műfaj adott, örvendetesen magyar nyelvű, főként a lázadás és a felnőttéválás viadaláról szóló dalszövegek, pontos ének és kiemelkedően jó dobos. A megszólalás viszont elmarad Lunchboxékhoz képest, az első sorokban viszonylag arányos a „szánd”, a terem közepén viszont a dob és az ének lehalványítja az összes többi hangszert. Sebaj, a buli így is nagyszerűen működött és a fogadtatásra sem lehetett panasz.

niksi2

Sokan várták, sokan kíváncsiak voltak rá, sokan pedig kifejezetten a Nikson koncertje miatt néztek le a klubba pénteken. A szimpatikus csapat egyes tagjainak a világháló zenész-szakmai fórumainak köszönhetően virtuális ismerősei is akadtak a helyszínen. A Nikson kapcsán egyébiránt a profi PR, a jól kitalált arculat már azoknak is feltűnhetett, akik csak a Láthatatlan Sárváron közzétett bemutatkozóanyag alapján ismerik őket. Beszédes biográfiájukhoz, igényes, jól fényképezett videoklipjükhöz képest ezúttal kicsit elmaradt a megszólalás színvonala. Nehezen sikerült a pinceklub helyszíni adottságaihoz igazítani a – nagyszínpadon minden bizonnyal jól bevált – monstre hangszeralapokat, a boltíves falak visszhangjukkal rendre begerjesztették például a bőgős poszton játszó Sexy erősítőjét. A hosszabbra nyúlt sondcheck után végül megmutatták, nekik mit jelent ez a műfaj. Sodró, lendületes, jól játszott muzsikát küldtek a táncolókra, színpadi jelenlétük is nagyon meggyőzőre sikeredett. Bár a sárvári első koncertjükön nem ők voltak a legjobban megszólaló banda, a nevüket biztos, hogy sokan megjegyezték, szimpatikus, könnyed és figyelmes zenekar a Nikson, érzik a közönségüket is és minden a nézőtérről érkező rezdülésre azonnal reagálnak.

Határozottan jól sikerült évkezdés volt az AZK részéről ez a januárközepi koncerthármas! Ha igaz a sóhaj, hogy ez meghatározza az egész év hangulatát és sikerességét, túlságosan sok ok nincs az aggódalomra. (Az eseményről videoösszefoglaló is készül hamarosan. Köszönet és hála érte Fonyó Istinek és Kiss Norbi „i”-nek!)

niksi3-1

A teljes fotógaléria megtekinthető a Vaskarikán itt!
Köszönjük Vaskarika, köszönjük Makrai Tomi!

Kapcsolódó megjelenések

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára