Tinódira emlékezett a város – 458 éve temették el a históriást

458 évvel ezelőtt, 1556. január 30-án temették el Sárváron Tinódi Lantos Sebestyént. A sárvári Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár és a Sárvári Tinódi Gimnázium ezalkalomból hagyományosan városi megemlékezéssel és programokkal tisztelgett a históriás előtt.

A délelőtti órákban  a Tinódi Gimnáziumban álló Tinódi-szobrot koszorúzták meg a Diákönkormányzat képviseletében, majd ugyanitt Káliz Sajtos József tanár, nyelvjáráskutató, költő tartott előadás a lantos énekmondó munkásságáról. A városi megemlékezés már a várparkban zajlott 13 órakor, az ünnepi beszédet Szibler Gábor, a Nádasdy Ferenc Múzeum múzeumpedagógus-tárlatvezetője tartotta. A parkban álló Tinódi-emlékmű megkoszorúzása előtt Kóta Pál dalnok előadta Juhász Gyula Ének Tinódihoz című versének megzenésített részleteit, díszőrséget álltak a Nádasdy Bandérium tagjai korhű öltözetben. A megemlékezésen szép számban részt vettek a Tinódi Gimnázium diákjai is.

Sajnos az esti, a múzeum dísztermében tartott emlékkoncertre már jóval kevesebben jöttek el, pedig nagyszerű, kiforrott és érzékeny „Az égig érő ballonkabát” című műsorával méltó hangulatot teremtett az emlékezéshez Varga Richárd és Rozmán Kristóf. Többnyire saját maguk által komponált zenei kísérettel adták elő Horatius, Tinódi, Radnóti, Márai Sándor, Tóth Árpád, Bencze Imre, József Attila és Weöres Sándor verseit, de jópár saját dal is elhangzott. József Attila Eszmélet című művét – találó és sajátos módon – „hypertext”-felfogásban tolmácsoltak, ami az ő olvasatukban annyit jelentett, hogy az internetről ismerős linkelős megoldással kötöttek át egy-egy kifejezésről más-más József Attila versekhez.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára