Távol-kelet közelről

közreműködnek: Wu Wei (Sheng szájorgona), Pascal Contet (tangóharmonika)

wuwei

helyszín: Sárvár, Nádasdy Ferenc Múzeum Díszterme
idõpont: 2008. július 11. (péntek), 20 órától
belépőjegy: 1000,- Ft

Wu Wei (Sheng szájorgona)

A világ egyik vezető és avantgárd Sheng szólistája 1970-ben született a kínai Jiangsu tartományban, de 1995 óta már Berlinben él. A kínai Sheng száj-orgonán folytatott shanghai-i tanulmányai után 1995-ben DAAD ösztöndíjat kapott, hogy Berlinben, a Berlin Hans Eisler Zeneművészeti Főiskolán tanulhasson. Azóta kiterjesztette zenei látókörét és zenei kifejezésmódját a több, mint 4000 éves Sheng-en, csakúgy, mint a lusheng, erhu és a Matouqin hangszereken.
Bár a klasszikus kínai muzsikán nőtt fel, Wu Wei ugyanúgy érdeklődik a modern és improvizációs zene iránt (jazz, új- és minimál zenei hatások) is. Nyitott további hangzásvilágokra a nyugati új zenében, és nyitott a zene új dimenzióira a tradícionális kínai hangszereken. Sheng szólistaként több zenekarral (pl. a Kent Nagano dirigálta Berlini Filharmonikusok) és kamaraegyüttessel (pl. Ensemble Modern Academy, Nieuw Ensemble of Amsterdam) játszott.

Pascal Contet (tangóharmonika)

A nemzetközi kritikusok az egyik vezető tangóharmonika-játékosoknak tartják amióta Franciaországban reneszánszát éli ez a hangszer, nem csak létrehozott egy új repertoárt (többek között Ballif, Bussotti, Cavanna, Drouet, Fénelon, Globokar, Rebotier műveivel), de az improvizált és színházi muzsikával (Jean- Pierre Drouet, Andy Emler, Vinko Globokar, Jacques Rebotier) valamint koreografált produkciókban való részvételével (Stéphanie Aubin, Jean-Claude Gallotta, Angelin Preljocaj, Loic Tousé and Emmanuelle Huyhn). feszegeti a művészi határokat is. Contet rendszeres vendége együtteseknek és szimfonikus zenekaroknak. Olyan nagyszerű karmesterek irányításával játszott már, mint Pierre Boulez, Diego Masson, Pascal Rophé és Philippe Nahon. Számos alapítvány díjazottja.

 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára