Eastern Boundary – amerikai-magyar jazzprojekt koncertezik Sárváron

A Váczi Dániel kvartet kiváló fellépése után április végén ismét unikális jazzprogram örvendezteti meg a műfaj híveit. Egy amerikai-magyar koprodukció, az Eastern Boundary projekt teszi tiszteletét a sárvári jazz-programok szokott helyszínén, a Nádasdy Múzeum dísztermében.

Az Eastern Boundary Quartet tagjai 2007 májusában Budapesten a Nyitott Műhelyben játszottak először együtt. Még abban az évben turnéztak Európában, 2009 tavaszán pedig az Egyesült Államokban. Az együttes törekvése, hogy napjaink dzsesszzenéjének két világát egymással összekapcsolja: a New York-i avantgarde-ot és a magyar népzenéből táplálkozó improvizált zenét. Zenéjével egy kulturális hidat építsen az USA és Közép-Kelet-Európa között. A formáció egymásra találásának friss élményét örökítette a „Keleti Határszél / Eastern Boundary”koncertlemez. Az együttes muzsikájából itt kaphat ízelítőt:

Michael Jefry Stevens – zongora

Zongorista és zeneszerző rendszeresen szerepel Európa és Észak-Amerika ismert dzsessz-színpadain. Második díjat szerzett a Monaco Nemzetközi Zeneszerzői Versenyen. Olyan együttesek társvezetője, mint a The Fonda-Stevens Group, Miles Griffith- Jefry Stevens Quartet, In Transit Quartet. Több, mint 60 CD-t jelentetett meg. Rendszeresen fellép olyan világhírű zenészekkel, mint pl. Dave Douglas, Charles Moffett, Han Bennink, Dave Liebman.

M.J.Stevens a világhálón: http://www.michaeljefrystevens.com


 

Joe Fonda – bőgő

A világ egyik legjobban foglalkoztatott dzsesszbőgőse. A lemezek száma, amelyen közreműködött, szinte megszámlálhatatlan. Saját együttese koncertjei mellett játszott például Archie Sheppel, Anthony Braxtonnal, Leo Smitth-szel, Dave Douglas-szel vagy a magyar Borbély Mihállyal. 1989-ben a Pekingi Operával lépett fel New Yorkban. Nagy sikerrel szerepelt az elmúlt években Sárváron a Michael Musillami Sextettel, a Conference Call Kvartettel és a Debbie Davies Blues Trióval.

Joe Fonda a világhálón: http://joefonda.com/


 

Borbély Mihály – szaxofonok, tárogató, klarinét, furulyák

Zenei tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt FerencZeneművészeti Főiskolán folytatta klasszikus klarinét, illetve jazz szaxofon szakon. Pályafutása során eredeti hangszerei (klarinét, altszaxofon) mellett különleges fúvóshangszerek megszólaltatására is specializálódott (tárogató, népi furulyák, kaval, dvojnice, fujara, okarina, bombard, zurna), továbbá szoprán- és tenorszaxofonon is játszik. A Vujicsics együttes alapító tagja, emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárszene területén egyaránt tevékenykedik, együttes vezetőként (Borbély Műhely, Quartet B, Balkán Jazz Project, Borbély-Dresch Quartet), különböző formációk (Binder-Borbély duó, Eastern Boundary Quartet, László Attila Quintet, Oláh Kálmán Szextett ) tagjaként vagy szólistaként. 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje díjban részesült, 2012-ben Liszt-díjat kapott.

Borbély Mihályról bővebben itt olvashat: www.mihalyborbely.hu


 

Bágyi Balázs – dobok

Dobos, zeneszerző, tanár, producer. 1973-ban született Pécsett és 1998-ban kitüntetéses diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán Budapesten. Az utóbbi évtized alatt a magyar és a nemzetközi jazz élet elismert művészévé vált. 1998-2003-ig a Whiteful Band dobosa, ezt követően 2004-ben a jazz és folk élet kiválóságaiból megalakította saját együttesét, a Bágyi Balázs Quartet – et. A kvartett eddig két lemezt jelentetett meg, sajátosan magyar ethno-jazz zenéjük javarészt Balázs szerzeményei. 2005-2006-ban a Harcsa Veronika, „Speak Low” című albumuk listavezető és hatalmas siker lett Japánban. Szintén ezekben az években a győri Mediawave Fesztiválokon, a Nemzetközi Improvizatív Zenei Workshop keretében több neves magyar muzsikus (Grencsó István, Kovács Ferenc, Tóth Viktor, Szandai Mátyás…) mellett együtt dolgozott az amerikai bőgős, komponista William Parker-rel, az ütőhangszeres mester Hamid Drake-kel és az altszaxofonos Rob Brown-nal. A későbbiekben számos más amerikai és európai művésszel lépett fel, úgy mint: Eldad Tarmu, Chuck Jennings, Arthur Kell, Eric Essix, Pedro Negrescu, Geoff Warren és Marcello Sebastiani…csak néhányat említve. Bágyi Balázs számára jelentős nemzetközi áttörést hozott a 2007-ben Borbély Mihály szaxofonos, Michael Jefry Stevens zongorista és Joe Fonda bőgős társaságában megalakított Eastern Boundary Quartet. Az együttes neves helyeken fellépve időről-időre turnézik az USA-ban és Európában egyaránt. Ez idáig két lemezük jelent meg, az utóbbi „Icicles” címmel a német Konnex Records gondozásában.

Bágyi Balázsról bővebben itt tájékozódhat: http://www.balazsbagyi.com/


 

Program: Eastern Boundary Quartet (USA/H)
Helyszín: Nádasdy Ferenc Múzeum, díszterem
Időpont: 2013. április 29. (hétfő), 19.00
Belépődíj: 1500,- Ft

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára