Sztereó álmok és optimizmus – Trottel S. E. és Q az AZK-ban

A Trottel Stereodream Experience másodízben varázsolta el a sárvári közönséget. Tavaly a „Betiltva!” koncertturné állomásaként a Pozvakowskival és a felejthetetlen német zenekarral, az Embryoval játszottak az AZK-ban, idén Q the Physicist aka Todd G. Williamsszel, a nem kevésbé izgalmas zenei jelenséggel és kalandorral érkeztek a pinceklubba.

trottel1

Nem is lenne Trottel a Trottel, ha egy év eltelte után ugyanazt az arcát mutatná. Ez a zenekar megszületése óta a panta rei és a déjá vu önkényes keveredéséről szól. Ahogy magukról is írják, az állandó amőbaszerű változás jegyében állnak. A Trottel olyan, mint az élet filmje, mint egy roadmovie. A folyamatos változásban mégis mindig akad valami, amire (magunkban) ráismerünk és ennek a valaminek a tengelyén azonnal értelmezni is tudjuk a változást, hogy az tudatos, vagy épp tudatalatti elvek által vezérelt tudatos folyamattá alakuljon a hallgatóban.

trottel3

Tavaly egy szellős, meditatív hangulatú koncertet kaptunk, ahol a főszerep a kísérőelektronikáé és a fúvóshangszeré volt, idén a színes, kábult dallamfraktálok helyére sötétszürke felhő és sűrű köd ereszkedett a delayezett gitároknak, a lap steel gitárnak és a billentyűszőnyegeknek köszönhetően. A koncepció egyszerű, a hangszerek egyenként sem virítanak maguknak a kelletenél csak egy kicsivel is nagyobb hangsúlyt. Sehol egy öncélú szóló, sehol egy hangulatidegen díszítés. Az összhatás mégis páratlan. Tényleg belső utazásról, roadmovieról van itt szó, amelyet sehol nem zavar meg egy-egy szabálytalan előzés, vagy egy a sztrádán átfutó őz. A zenészek arcát, mozgását nézve minden eredetinek tűnik fel, senki sem a testével van igazán jelen a színpadon. A testek csak a dallamok bódító parancsának engedelmeskednek és ez hamar átragad a közönségre is, 23 óra körül el is indul a „járat”, ekkorra már valódi a klubhangulat.

trottel2

Todd G. Williams, az USÁ-ban született részben indián, részben zöld-foki szigeteki és olasz származású fiatalember, akit – az életrajzát ismerve – nyugodtan bélyegezhetünk kalandornak, korábban a Trottel Monodream formációjában zenélt, mostanában főleg az elektronikus irányzatok kötik le. Q the Physicist néven állt pult mögé a Trottel után, amikorra az AZK és az Artical Session közönségmagja összeforrni látszott a pinceklubban, hogy aztán egyemberként ugráljon Todd liquid drum and bass szettjére. Q, a fizikus, az elektronikában avatatlanabb nézők számára is érzékelhetően professzionális módon, de mégis ösztönből rotálta a bakeliteket, ami viszont ezen felül azzá tette az estjét, ami, az a páratlan kisugárzás, amilyenhez hasonlót ritkán tapasztalhatunk mostanában. Az állandó kapcsolat a közönséggel, széles és már-már a naivitás szintjéig őszinte mosoly/nevetés, az intenzív mozgás annyi pozitív energiát, optimizmust szórt magából, amennyi elég volt ahhoz, hogy azon a pénteken senkinek ne jusson eszébe az a szinte már állandósult borúlátó attitűd, ami sajnos kezd lassan hungarikummá válni. Sárvár visszavárja mindkét formációt, az eseményről hamarosan videoösszefoglaló is készül.

 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára