artical session42. – 6. születésnap filmvetítéssel

Sárvár, Nádasdy-vár, pinceklub, 2010. április 10. (szombat)

artical_6

2004 áprilisában startolt el az első Artical Session a maga naív, de szeretetteljes módján. Azóta is változatlanul a friss szubkulturális hajtásokat próbálja közvetíteni hónapról hónapra, illetve a masszív földalatti alapirányzatokat tartja életben. Nem szükséges nagy szavakat, dicshimnuszokat zengeni az elmúlt 6 évről, felesleges, csak zene van és az arra való nyitottság, (mint ahogy eddig is). 2004-től kezdődően a mai napig közel 100 fellépő vendég fordult meg a Nádasdy-vár robusztus falai közt. A választásnál soha nem volt szempont, hogy milyen nagy a nevük, aktuális népszerűségük, sokkal inkább az, hogy mit tudnak átadni az elektronikus rétegzenei irányzatok világából, mennyire tudnak részesei lenni ennek a „civil” kezdeményezésnek, ami talán méltóan nyerte el – az „anya” klub (AZK) mellett – a kortárs elektronikus zenei klub nevét.

Ezen számunkra jeles 6. évfordulón nem csak a zene szolgál majd az ünneplés eszközéül, bemutatásra kerül egy – szintén teljesen civil kezdeményezés eredményeként létrejött – szubkulturális dokumentumfilm is: a Vakondok.

18:00-kor a Vakondok film vetítése a pinceklubban:

„A Vakondok egy naplószerű mozgóképes dokumentáció, egy közép-európai főváros, Budapest független szubkultúráiról.
Egy nyüzsgő metropolis kulturális felszíne alatt is van virágzó, független művészeti élet és léteznek alternatív szabadidős tevékenységek. Sokan vannak, akik nem a tömegízlést követik, és nem dőlnek be a kereskedelmi média csalogató szavának. A budapesti szubkultúra művelői és közönsége több százezres tömeget jelent. Nem lehet ezt a szubkultúrát, annak művészeit és az underground életmód művelőit alábecsülni és figyelmen kívül hagyni. A Vakondok öt arcot választ ki ebből a világból és rajtuk keresztül mutatja be azt, ami a celebek terepén kívül van, ami nem Megasztár, nem „barátok közt” és nem Hooligans. De létezik, alkot és alakul.”

a film adatlapja a port.hu-n »

21:00 órai kezdettel indul majd a zenés hepaj:

A helyi elektronikus zenei fabrikánsok egyik fiatal tagja, SpawnD nyitja majd az estet dubstep warm-up jával, amit NoName aka Rocky (local up fusion) fog tovább göngyölíteni és átadni az est fővárosból érkező dubstep-felelősének, Subokidnek (5hz rec.) aki mellesleg a Vakondokban is megjelenik, mint szereplő.

artical42
Subo 1996 és 2000 között kisebb underground (az akkor robbanó irányzat) bulik árnyékában talált rá a bigbeat, garage, és az akkor induló drum’n’bass közösségre, majd 2000-ben kiköltözött Svédországba, ahol az ott tomboló psychedelic szféra azonnal beszippantotta (kisebb ellenállás volt benne, de sikeresen feloldották). A következő 3 évben a skandináv goa partik világa tárult fel előtte (Antival-yan Sinussal és nagyon sok érdekes zenésszel), majd a hippi életmódot felvéve ismerkedett Skandináviával. 2004-ben hazatért szülőföldjére, majd az őt ért inspirációk hatására elkezdett zenekészítéssel foglalkozni kisebb-nagyobb sikerrel, mindeközben az itthoni psy-partikon próbálta elkapni azt a „valamit” ami kint úgy megfogta.

Ezen „valami” hiányában ismét hozzányúlt a dnb-hez, aminek eredményeképp budapesti bulik következtek. Újra dobbantva 2007-ben Krétán találta magát, ahol friss kattanásként a proghouse irányzatban osztogatta a greekeket, majd jó lokálpatriótaként újra hazatérve meghallotta az egyik rádióműsorban a dubstep műfajt, és rájött „hogy a goatrance-ban hallható 140 bpm, a dnb-ben a romantikus bassline, és a garage-ban, meg a breakbeat-ben sok a kis idegtépő lead, melyet végig kerestem”. Itt összeállt a kép, véget ért a keresés időszaka. Fél éve megtalálta a kaliforniai 5hz Records, hogy kiadja a zenéit, így most nekik készíti a fejéből kipattanó „vlugyogásokat”. Ezen felül a hip-hop berkeken belül szerzett ismeretségeinek köszönhetően összejár pl. Suppah mc-vel, Mc Fantommal, Dj Q-ceeval, stb., hogy együtt lazulva néha eltalálják a közös (grime) hangzást.

Az ünnepi est másik fellépő vendége a mindig optimista Todd Williams lesz, aki már egyszer járt itt a Trottellal és nagyon emlékezetes pillanatokat szerzett nekünk. Todd G. Williams világutazó „rapper”, hegedűs, polihisztor, életművész 1967. július 19-én született az Amerikai Egyesült Államokban, a kaliforniai Sacramentóban. Apai ágon fekete és cherokee indián származású. Édesanyja révén zöld-foki szigeteki és olasz géneket hordoz a fiatalember. Tanulmányait a kaliforniai UC Berkeley Egyetem Etnikumok és kisebbségtudomány szakán végezte. 1990-ben elhagyta az Egyesült Államokat és a portugáliai Lagosban majd Barcelonában vállalt alkalmi munkákat.

todd

1992 januárjában spanyolországi ismerősei ösztönzésére üzletalapítási céllal érkezett Magyarországra. Budapesten megismerkedett első barátnőjével, egy erdélyi lánnyal, akiről kiderült, hogy feltehetőleg vámpír. Ez a tény és a mérhetetlen kíváncsiság maradásra kényszerítette. Nyolc évig angoltanár volt, napjainkban fordítgat, utazik, rappel és hegedül. Todd 1993 óta él Magyarországon, ez idő alatt számos tevékenysége közül feltétlen meg kell említenünk a Trottelhez fűződő szálakat. A zenekar 2002-es lemezén hegedül és énekel. Magyarokról írt nagysikerű, vicces könyvét Ti! Magyarok feketeszemmel címmel a Trottel Books adta ki. Williams úr az elmúlt években szorgosan babrált a lemezjátszók és egyéb DJ eszközök körül, aminek következményeként belőle is DJ vált. Stílusa pörgős (liquid) drum and bass, amit Q The Physicist (the fundamentals of science, phuture frequency radio) művésznéven prezentál töretlen optimizmussal.

A filmvetítés után a Sárvár számára szintén ismert Vj Db gondoskodik majd a látványról video loopjai és fotói segítségével.


Reméljük kíváncsi szemekre és fülekre talált születésnapi meghívónk és egy komoly zsúr keretében ünnepeljük majd együtt ezt a 6. évfordulót
.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára