Szemtől szemben a Nádasdy Fesztivál fellépőivel: Nemes Levente

2013. július 30. (szombat), 19:30 – Nemes Levente – „… 12 húron pendülő, lélek-mélyen zendülő, erdőn-mezőn fakadó gondolatok hang-harmónia Zen-éje…”

12 húros gitárokon játszom, főként versmegzenésítéssel és népdal újragondolásokkal foglalkozom. Hangszereimet átalakítom, és sajátos hangolási technikával érek el egyfajta lant-koboz-citera hangzásvilágot. Autodidakta módon tanultam muzsikálni, eleinte hat, majd 12 húros gitáron játszottam, török dobokon, dorombon és saját készítésű fúvós hangszereken is kísérleteztem.

Néhány saját szövegű szerzemény mellett versek megzenésítésével szeretném a saját gondolataimat megfogalmazni. Olyan versekkel foglalkozom, melyekkel azonosulni tudok, melyek elindítanak bennem valamit, amivől végül zene születik. És ugyanez sokszor fordítva zajlik: szavakkal meg nem fogalmazott érzésekből fakadó dallamaim találják meg bizonyos versekben a betű szerinti értelmezésüket. Ezekből a számomra egymást kiegészítő elemekből jönnek létre a dalok, melyeket élőben, koncerteken szeretek leginkább a közönség elé tárni, mert hiszek abban a közvetlen oda-vissza ható folyamatban, ami az előadás és a befogadás során a közönség és előadó között lérejön. Ezáltal a dalok is mindig változnak: belőlem fakadóan, az adott hely hangulatából, a közönség rezdüléseiből adódóan.

Emellett felvételeket is készítek, melyeket időnként újragondolok, és ez visszahat az élő előadásokra is. Éppen ezért hosszas zenei pályafutásom során az utóbbi időkben érkezett csak el az idő, mikor profi körülmények között rögzített anyag elkészítésére szántam el magam; ennek eredményeként született meg 2008-ban a Tündérmenet című lemez, 2010-ben az Álarc mögül című album, és dolyamatban van egy népdal-feldolgozásokat összegyűjtő anyag rögzítése is.

Szólópályafutásom mellett az utóbbi egy évben több ideiglenes felállás után Heinzinger Miklós barátommal életre hívtuk a Temüdzsin formációt, melyben mindkettőnk zenei gondolatisága helyet kap, s időnként összeolvad. Alkalmanként jelnyelvi előadó egészíti ki a műsort Popele Róbert személyében, kinek segítségével „láthatóvá” válnak a megzenésített versek.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára