Siker volt az 5. Lidércfény is – éjszaka látogatták a Nádasdy Múzeumot

Az ötödik alkalommal megrendezett múzeumi éjszakán számos program várta az érdeklődőket. A Nádasdy Bandérium bemutatóján a 16-17. század magyar és török csapatok örök harcait elevenítették fel, amikor egymástól raboltak, és néha ártatlanok is áldozatul estek összecsapásaiknak.

5lidercfeny10

A tárlatvezetések során hangsúlyozták a Nádasdyak sárvári szerepét, hiszen az idei évben két, különösen értékes ajándékot kapott a múzeum. Nádasdy Erzsébet ajándékozta oda a Nádasdy-órát, a sárvári önkormányzat pedig egy 18. századi pecsétnyomóval gazdagította a múzeumi gyűjteményt.

Az arcfestés a hagyományostól eltérően nem szépítette, hanem inkább borzasztóvá varázsolta a szépreményű vállalkozó kedvű vendégeket. Ijedtükben ihattak Báthorytó italt, és az ízeket kiemelték a Báthory-falatkák. Az álomhozó illatbaba, a denevérfigurák készítése mindenki kézügyességére épített. A vetítésen több mint hetven fénykép idézte fel az elmúlt évtizedek Sárvárát, az utcaképek, épületek közül ma már sok minden teljesen átalakult, de láthattunk olyan képeket is, amelyek tárgya ma már a múltté. A Japánból hozott önműködő árnyékképgéppel elkészíthették saját árnyékképüket, amit csak más látott és ami egyből tovaillant.

5lidercfeny05

A múzeum gyűjteményének rejtett kincseit is bemutatta, amikor egy 19. század eleji olasz nyelvű utazási irodalom gyönyörű metszetekkel díszített darabjait állította ki. Az élmények ekkor még nem értek véget, a múzeumi éjszakát egy igazi retró vattacukor zárta.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára