Sajtóvisszhang – Gála: a Soltis Színház sikerrel szólította meg a közönséget

Törőcsik Mari vállalta a fővédnökségét annak a gálának, amely a létbizonytalanság legszélére jutott Soltis Színház támogatására jött létre vasárnap a celldömölki KMKK-ban. Megmozdultak a művészek, megmozdult a közönség is.

soltisgala_300

Előbb soroljuk fel ismét azokat a művészeket, előadókat, akik az első szóra elfogadták a meghívást, és az ügy mellé álltak; ráadásul csináltak egy hangulatos, minőségi estét a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A vasárnap esti Soltis-gálán színre lépett Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, – maga is ezer szállal kötődik az alternatív színházi világhoz – Ecsedi Erzsébet, Jurina Beáta, a zalaegerszegi Hevesi színház művészei, Szabó Tibor, a WS Színház színésze – akit Peltzer Géza kísért harmonikán; eljött Tóth Zsuzsanna, Bálint Csaba, Bejczyné Néméth Tünde előadóművészek, a Kemenesalja néptánccsoport, Varga Diána magánénekes, a Berzsenyi Dániel gimnázium kórusa, az Energy Show-tánc-csoport. Az esemény védnökségét Fehér László polgármester látta el.

dzso_610

De nem csak művészek mozdultak meg a múlt évi kormányzati zárolás – voltaképpen elvonás- nyomán szó szerint a tönk szélére került Soltis Színház hívó szavára; velük együtt megmozdult a közönség is: Budapesttől Mongóliáig. A gálát mintegy kétszázan látták, ötvenen úgy vásároltak jegyet, hogy tudták: személyesen nem lehetnek jelen. Fogytak a támogatói jegyek is.

Az est második felében a többszörös fesztiváldíjas Álomevőket láthatta a közönség a Soltis Színház előadásában, Deák Varga Rita rendezésében. A fiúk: Marton Márió, B. Péter Pál, Pesti Arnold. A lány hegedűvel: Pilnay Sára Fotó: Benkő Sándor
A jótékonysági gála – hasonlóval még soha nem próbálkozott a társulat – 500 ezer forint bevételt hozott, az összeget elsősorban közüzemi számlák kiegyenlítésére fordítják. Vagyis nyugodt szívvel kimondható, hogy a kezdeményezés sikeres volt. Megint bebizonyosodott, amiről Brecht olyan szépen beszél a Kaukázusi krétakör című drámájában hogy nagyon nagy a kísértés a jóra. A társulat tagjait örömmel tölti el, hogy nem volt hiábavaló elsősorban éppen azt a közeget megszólítani, amelynek az előadások is készülnek.

pepe_610

Az előzményekről annyit, hogy a Soltis Színház az előadó-művészeti törvény értelmében abba a hatos kategóriába sorolódik, – a független társulatok közé – amelyeknek a központi költségvetésből nem jár automatikusan támogatás: a működésre évente, újra meg újra pályázni kell. Az a tény, hogy a tavalyi – addigra már érvényes és törvényes szerződésbe foglalt támogatás összegének egyharmadát önkényesen zárolta a kormányzat, sok független társulatot létében ingatott meg. (Az eufemisztikus „zárolás” – azóta tudni lehet – egyszerűen elvonást jelent. Ráadásul nem csak a működésre szánt összeg harmadát vonták el, hanem más, pályázaton nyert pénzekét is.) Közben újra eljött a pályázatírás ideje: a társulatoknak ezekben a napokban kell benyújtaniuk a 2011. márciusától 2012. márciusáig tartó időszakra a működtetést célzó pályázatukat. (Döntés júliusban várható.) Mindemellett jó és egészen friss hír, hogy a Nyílt Társadalom Intézet kelet-európai „szükségalapjához” sikerrel pályázott a Soltis Színház: újabb segítség a túléléshez.

fekszik_610

A társulat továbbra is sokat játszik (ez sem elhanyagolható tényezője a fennmaradásnak). A stúdiósok hamarosan fölelevenítik a régi, nyári „pedálszínházas” hagyományokat: kerékpárral indulnak el a Balaton körül. Egy budakeszi és egy budapesti társulattal szövetkezve pedig „strandszínházi” előadásokra készül a színház, szintén a Balatonnál. Az idén sem marad el a szakmai tábor és lesz nyári bemutató is.

PETŐFI ÉS KATONA: TIGRIS ÉS HIÉNA

A Soltis Lajos Színház ma kezdi el próbálni Petőfi Sándor kevéssé ismert Tigris és hiéna című drámáját pontosabban a Petőfi-mű Katona Imre-átiratát. A neves rendező, dramaturg, színházi ember régóta szoros szakmai és emberi kapcsolatot tart fenn a celli társulattal. A Tigris és hiéna premierjét Katona Imre rendezésében június 23-án tartják a volt polgármesteri hivatal most már újra egyházi kézben lévő hangulatos udvarán. Jó lenne itt nyári színházi hagyományt teremteni.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára