Pampers – Már nem véresen komolyan (interjú)

Az Alkotmány úti garázssor közelében lakóknak valószínűleg már nem kell bemutatnunk Sárvár utcai punkéletének úttörőit, hiszen állandó próbahelyük, székhelyük is egyben az ominózus „garázs”.

pampers_koncert

A Pampers zenekar – Stieber Gábor, a Wild Tigers Rock and Roll klub alapítójának távollétében – átvette a klub szervezését és március 19-én már a második alkalommal trombitálják össze a környék feltörekvő street punk zenekarait. A Rokkant Roll házigazda-bandája az egykori TrOI! romjaiból nőtt ki, a Láthatatlan Sárvárnak két gitárosuk, Tóth Feri és Szabó András adott interjút.

Fussunk is neki!

Miért lett vége a TrOI!-nak?

Feri: Húh… Kettő könnyebbet! A Ricsi (A TrOI! énekese volt. – szerk.) szerint a hozzáállásunk miatt, de én igazából nem tudom. Ebbe nem is akarok belemenni. Később mondta, hogy valószínű, kimegy Németországba, akkor már sejthető volt, hogy vége ebben a formában.

Milyen változások történtek a zenészi posztokon, meséljetek kicsit az új tagokról!

Feri: Hát a Zoli mindenképpen gitározni akart, dobolni nem akart sehogysem. A Pisti így is-úgy is dobos, ez adott volt. Én ugye gitározom. A Zolinak aztán nem ment olyan gyorsan a gitártanulás és amikor lejött az András, hogy ő meg énekelni fog, akkor úgy lett jobb mindenkinek, hogy ők ketten hangszert cseréltek. Megmondtuk neki, hogy te most gitározol, nem énekelsz. Így alakult ki a felállás. Mi ugye az AkuPunktúrában, meg a TrOI!-ban játszottunk előtte.

András: Én meg a Death Roses nevű répcelaki metalcore bandában énekeltem. Csornán, amikor a Verébfeszten játszottunk, akkor egy szám szünetében a Zoli lehívott és megkérdezte, nincs-e kedvem csatlakozni hozzájuk. Mondtam, hogy természetesen de. Ez volt 2009. nyarán, szeptemberben már próbáltunk.

pampers
(Balról jobbra: Simon István, Baranyai Zoli, Hermán Dani, Szabó András, guggol: Tóth Feri)

A Pampers mennyiben jelenti akkor a TrOI! egyenes folytatását? Ha más, akkor miben más?

Feri: Talán abban más, hogy nem annyira véresen komoly. Komoly témák is vannak a szövegekben, de nem ezen van most a hangsúly. A TrOI! mindig is inkább ideológia volt, mint bármi más. Most kiélvezzük a zenélést. A Dani írja a szövegeket, a zenét meg általában együtt.

Mik a központi témái a mostani szövegeknek?

András: Főleg a jó hangulat, de van politikai szöveg is. Például ott van az „Adó”, ami elég keményen odaszól a rendszernek. Tehát ideológia most is van azért a zenekarban. Szintén alap a rasszizmusellenesség is. Erről is van készülőben egy szám, aminek már megvan a szövege, csak zenét kell hozzá írni.

Ahhoz képest, milyen fiatal a banda, elég sok helyen játszottatok. Ki szervezi a koncerteket?

Feri: Általában a Zoli szervezi. Ő van kapcsolatban a Hufival (Hufnágel Szabolcs, az OMK munkatársa – szerk.). A Végállomásba meg például úgy hívtak minket. Jó lenne azért még több fesztiválon is játszani.

Van olyan zenekar, akikkel kiemelkedően jóban vagytok? Szinte testvérzenekari szinten?

Feri: Végülis van egypár. Például ott a Pacific Punk, a szombathelyiek. Aztán a Pusztulattal is már kétszer felléptünk, a sitkeiekkel, a Tais Toi!-jal is kétszer. De igazából most kezdünk belelendülni, később biztos lesz több is.

Hol készítitek majd a tervezett felvételeteket?

Feri: Azt itt a garázsban. Eddig a Ricsiék pincéjében készítettük, mert ott nagyobb a hely, de most itt szépen hangszerenként feljátsszuk majd.

Ti lettetek a Wild Tigers egyik fő szervezői, erről is mondjatok valamit!

Feri: Itt mindenképpen a Stieber Gabeszt kell megemlíteni (A Flóra and the Boogie Boys nagybőgőse, a klub alapítója – szerk.). Körülbelül négy–öt évvel ezelőtt lettünk jóban vele. Sokszor benézett ide hozzánk, amikor postás volt és általában le is ragadt nálunk. Játszottunk többször is együtt velük. Magyarul, összehaverkodtunk vele. A távollétében – most hogy ő külföldre ment dolgozni –, mi szervezzük a Wild Tigerst, de persze mi nem a Rock and Roll, rockabilly vonalat csináljuk – annak nem is örülne –, hanem az utcai punk zenéket.

Látom, hogy szépen belaktátok ezt a kis garázst. Milyen gyakran próbáltok itt?

Feri: Heti egyszer mindenképp, de ha ráérünk, akkor többször is. Mindenki hoz valami piát is, közben azt is elpusztítjuk. Néha feljelentenek minket a környékbeli lakók a hangerő miatt, volt már, hogy emiatt közmunka-büntetést kaptunk.

Szerintetek van még valami fontos kérdés, amit kihagytam?

Feri: Hát például, hogy hol van a Dani, meg a Zoli? Késnek a próbáról. :)

Kösz az interjút srácok! Találkozunk a Wild Tigersen!

Mi is kösz!

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára