Nyáréjfesztivál és IV. Blues-Rock találkozó – 2009

2009. július 10. (péntek) és július 11. (szombat), Nádasdy-vár hátsó kamaraudvara
Nyáréjfesztivál és IV. Blues-Rock találkozó
fellépnek:
2009. július 10. (péntek) – kapunyitás: 19:00
Ted’s Village, Konkoly, Psycho Mutants, Vouler Mouche
belépőjegy: 1000,- Ft
2009. július 11. (szombat) – kapunyitás: 19:00
Blues Jam, Message Blues Band, Grateful Memorial Band (in memoriam Rory Gallagher)
belépőjegy: 1000,- Ft
kétnapos belépő: 1600,- Ft

2009_07_09_nyarej

Ted’s Village

hp photosmart 720


A zenekar 1997-ben alakult és azóta is a jelenlegi felállásban… Honlapjukon olvasható, hogy sok klubban, sok fesztiválon megfordultak már, voltak jó és kevésbé jó koncertjeik (megjegyzik: erről természetesen nem ők tehetnek). Leginkább Szombathely környékén praktizálnak, veszélyeztetett, de életképes fajnak titulálják magukat. A zenéjük a California/Vas megyei punk hatását hordozza magán.

http://www.tedsvillage.uw.huKonkoly

konkoly2


A zenekar honlapján a konkoly növényről, illetve a névválasztásról olvashatunk: Legfeltűnőbb gyomok a vetés között a pipacs, a búzavirág és a konkoly, amelyeket körülbelül ezeken a neveken ismernek országszerte. Félegyházán azonban a vetési konkoly neve mellé odateszik a „szelíd” jelzőt, mondván szelídkonkoly. Mert van „vadkonkoly” is, szintén a szegfűfélékhez tartozik, mely vetések közt ritkán, de réteken, gyepeken mindig található. Leveleit pipadohánynak használják. (Móra Ferenc)
A Konkolyról másképp A régi magyarok szerint ez a növény a termékenység jelképe. A konkoly a búzatáblák dísze, s ha búza van, lesz kenyér is, ha kenyér van, nem éhezik az ember.
VIlágzeneközeli hangjuk nemrégiben dobbal egészült ki, amelynek köszönhetően igazán klubkoncert-kompatibilis lett a zenekar.

http://konkolyegyuttes.huVouler Mouche

VolerMouche_320


A Voler Mouche 2007-ben alakult Szombathelyen, 2008 óta – mely a zenekar jelenlegi felállásnak dátuma – állandó szereplője a hazai zenei életnek. A klasszikus és elektro-akusztikus elemekkel átszőtt, sajátos hangzásvilágot teremtő zenekar játéka igazi klubzene: lounge, easy listen, jazz. Az élő hangszerek (dob – Sávoly Péter, basszus gitár – Nagy Olivér, gitár – Szarvas Péter, billentyű – Miski Ádám) által varázsolt kávéház-teraszi hangulatot csak fokozza a saját dallamokat életre keltő különleges hang (ének – Korponay Zsófia).


http://www.myspace.com/volermouche

Psycho Mutants

PM


Hamar feladja a próbálkozást, aki megpróbálja műfajilag bekategorizálni a zenekart. Az öt tagú zenekar a sötéten dübörgő energiák gépházaként írja le magát. Magát a zenét a pumpáló basszus, a húzós dobritmusok és a karizmatikus ének helyezi a kétértelmű, néha vészjósló atmoszférába. A megtámogatott vokálok, a delayes, hallus gitárszólók frigyre kelnek a harmonikával, a trombitával, a színpadi mozgásuk pedig verhetetlen. Még nem mondhatók idős bandának, de a zenéjük sokak szerint már most olyan, mint a jól beérett whisky. Számos fontos külföldi klubba és helyszínre eljutottak már Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában… Elkészítették első nagy albumukat, majd elindultak első nagyturnéjukra útbaejtve Franciaországot, Szlovákiát, Szerbiát, Ausztriát, Svájcot….stb.

www.psychomutants.comBlues Jam

bjlogo320

A zenekar története 1998-ig vezethető vissza. Két bluest szerető gitáros illetve szájharmonikás / Horváth Tibor, Sávoly László / otthoni „jam”-eléseken próbálkozott tradicionális bluesokat játszani. Így vetődött fel a gondolata egy zenekar létrehozásának, és megalakult az „ős” Acoustic Blues Jam: Horváth Tibor – slide gitár, szájharmonika, Sávoly László – ének, gitár, Vincze Attila – ének, gitár, Farkas „Tenor” Tibor – basszusgitár, Keresztesi Krisztián – dob. Ez a formáció 1999-ben lépet először színpadra kiegészülve: Varga Dénes – billentyű, Vincze Veronika – ének, Csombor Ildikó – ének, valamint a basszusgitárnál immár Francsics „Lelke” Csaba. A repertoárban főként tradicionális blues, country- blues dalok szerepeltek, de helyet kapott egy-egy Rolling Stones, Neil Young, Eric Clapton, Bob Seger nóta is. Ebben a felállásban a zenekar két lemezt készített. 2004-ig a zenekar leginkább Szombathelyen koncertezett, de a környékbeli városokban is gyakran megfordult és jó néhány baráti fellépésen Ausztriában is részt vett. A dobos poszton időközben Mersics György lépett színre, majd később Sávoly Péter váltotta. 2004-ben Vincze Attila kiválása után újjászerveződött a zenekar, és immár Blues Jam néven működött tovább. Ebben az időszakban megfordult a zenekarban még Rosta Gábor aki szaxofonon játszott. Majd a zenekar 2005 nyarán ismét tagcseréken esett át, ekkor érkezett Németh „Misa” Mihály – basszusgitár, Németh Ádám – billentyű, Moldvai Tibor – saxofon, klarinét. 2007-ben a ritmusszekció cserélődött, Kusztor „Kuszi” Gergely- basszus, Czetter Gábor- dob. 2008-ban csatlakozott a zenekarhoz Újvári Tímea – ének. A koncerteken ezenkívül alkalomszerűen részt vesz még, Kustos Ervin – szájharmonika, Katona Péter – szájharmonika.
A Blues Jam mostani műsorán a tradicionális bluesok mellett, pl: Muddy Waters, Eric Clapton, J.J. Cale, Freddie King, Elmore James, Robert Johnson, Bob Seger,Bob Dylan, Rolling Stones feldolgozások szerepelnek.
http://bluesjam.uw.hu/

Message Blues Band 

messageBB

Message zenekar megalakulását 2005 júniusától számoljuk, amikor is arra gondoltunk, hogy lehet nem csak önmagunkat kéne szórakoztatni a baráti összejövetelek alkalmával, hanem egy nagyobb rétegnek is érdemes lenne megmutatni gondolatainkat, zenei elképzeléseinket. Az együttes tagjai között vannak olyan zenészek, akik rendelkeznek komolyabb zenei múlttal, tapasztalatokkal de a civil foglalkozásuk elszólította õket rövidebb, hosszabb idõre és így akaratlanul is visszaszorította eme szép idõtöltést . Aki zenével foglalkozik vagy valaha is foglalkozott az tudja milyen érzés színpadon állni, látni az emberi tekinteteket, visszajelzéseket és ha csak 2 emberrel sikerült megismertetni, megszerettetni a „ZENÉT”, akkor már megérte az a sok tanulás, gyakorlás, ami egy zenész életében alapfeltétel.
Mivel más-más zenei érdeklõdésû tagokból kovácsolódott a zenekar, így az akusztikus, elektromos hangzású és hangulatú blues nótákban a swing, jazz és a folkosabb motívumok is teret kapnak. Pontosan behatárolni nem lehet. Az biztos, hogy blues.

http://www.messagetheband.hu

Grateful Memorial Band 

GMB

2006-ban mintegy, fiókzenekarként alakult meg a CséB berkein belül,.Rory Gallagher zenéjének művelésére életre hívott GMB (Grateful Memorial Band).

Eredeti célkitűzésünk az idejekorán (1995 június 14-én) elhunyt, kitűnő, blues-rock muzsikus,  halálának 10. évfordulójára készítendő egészestés emlékműsor volt. Ez lett volna a zenekarunk hivatalos „alakuló ülése”. A korábban is tervezgetett társaságba tért vissza a CséB alapító tagja,  Simon Tamás dobos, akivel a kezdetektől fogva szerettük játszani Rory zenéjét.  Basszusgitáron Farkas „Tenor” Tibor, szintén a CséB oszlopos tagja játszott. A próbák már 2005. elején elkezdődtek, de a műsort nem tudtuk a kitűzött időpontra elkészíteni. Varga Dini a zenekar billentyűse ugyanis,  külföldi munkája miatt távozott a csapatból, és ez arra kényszerített bennünket, hogy előröl kezdjük a próbákat.  Dini helyére a CséB-ben már korábban is többször beugrott, Kendik Gergő került.  Dini egy korábbi külföldi útja óta, Gergő már a CséB állandó billentyűse volt ebben az időben.

A fent említett események miatt, az emlékműsor „An Irish Legend – Rory Gallagher” címmel végül is 2006 április 7-én került bemutatásra. A két részből álló eseménynek a szombathelyi, Művészetek Házában lévő pinceklub adott helyet. Ez alkalommal készítettem egy vetítettképes, sok zenével illusztrált, előadást az ír muzsikus életéről, melyet másfél órás élő koncert követett, a Rory által játszott dalokból. Az est fogadtatása mind a közönség, mind a sajtó részéről jó volt. Azt azonban egyértelműen látni lehetett, hogy Rory Gallagher ismertsége, Magyarországon, nagyon vékony rétegre szorítkozik. Ezzel mi is tisztában voltunk. Már az indulásnál tudható volt, hogy ez nem lesz egy üzleti sikertörténet. De, nem is ez volt a cél. Hanem inkább ennek az általunk szeretett zenei világnak a megőrzésére és terjesztésére… Amire ebben a kultúrszemetet gyártó világba szükség is van… Szóval olyan misszió félnek, vagy „Blues-Rock Noé Bárkájának” gondolom akciónkat…

2006 nyarán rendeztük az I. Vas Megyei Bluesfesztivált. Itt volt alkalmunk újra játszani Rory zenéjét. Az eső ugyan bekényszerített minket a vár-művelődésiház folyosójára, ahol éjjel 2 órakor kezdtük a műsorunkat, a már csak 20-30 főre olvadt, de lelkes  közönség számára. az áttörést mégis ez hozta számunkra. Mert akadtak Rory zarándokok, akik még  Budapestről is leutaztak, meghallván, hogy itt Rory Gallagher  zene is lesz. Igy barátkoztunk  össze Daróczy Csillával, aki szószólónk, támogatónk lett Európa nyugati felén is… 

2006 őszén megalakult a Cserga és Barátai Blues-Rock Klub, a szombathelyi Malom Sörözőben, ahol november 10-én ismét Rory estet rendeztünk és a zenekar híre kezdett terjedni…      2007 nyarán, egy héttel a II. Vas Megyei Bluesfesztivált követően, érkezett a meghívás Hollandiából, hogy lenne-e kedvünk játszani a 10. Rory Gallagher Tribute Holland nevű fesztiválon, melyet minden évben, az zenész születésnapjához legközelebb eső hétvégére időzítenek, és itt lehetőséget kapnak azok a zenekarok amelyek az ő zenéjét játszák. 

A GMB működésének valószínűleg legnagyobb sikerét ez a fesztivál jelentette, amelyre  2008 március 1-én, a hollandiai Wijk aan Zee-ben, került sor. Erre az eseményre Európa több országából (Irország, Németország, Nagy-Britannia, Dánia) érkeztek rajongók. Sokan közülük rendszeres látogatói voltak Rory koncertjeinek és halála után szinte minden országban ahol rendszeres vendég volt, közösségek jöttek létra zenei hagyatékának ápolására. Ilyen volt az a Holland alapítvány is (Anja és Theo van Baar, Paul Handgraf és Rob Spijker) amely a fesztivált szervezte, amelyen mi is részt vehettünk mint az első Magyarországról meghívott együttes…

http://www.csebgmb.extra.hu/biografia/gmb_bio.htm

Sipőcz Band

sb_320

A zenekart 1994-ben alapította Sipőcz Ernő, aki többek közt a Lord zenekar alapító tagja és 1972 és 1982 között annak énekese is volt. Így a zenekar repertoárjának hozzávetőleg egy harmadát a Lord ezen időszakában született dalok teszik ki, melyek két, saját gondozásban megjelentetett album (Fehér galamb, Kőszív) formájában kerültek felvételre. Másrészt az akkori Sipőcz Band „összeolvadt” egy másik szombathelyi zenekarral a Nessie-vel, amely zenekar dalai (főként Csontos Imre és Kondor Tamás szerzeméynei) így a Sipőcz Rock Band égisze alatt élnek tovább. Harmadrészt pedig a repertoár feldolgozásokkal lesz teljes, melyek teljes egészében a hazai rockzene nagyjainak feldolgozásiból állnak: Bikini, Lord, Edda, P. Mobil, stb. A banda rengeteg tagcserét élt meg, mígnem kialakult a mára stabilnak mondható gárda:

Sipőcz Ernő (ex-Lord) – ének
Nyári Ferenc (ex-Nessie)- ének
Paksi János (ex-Lord) – dob
Kiss Tamás (ex-Nyugati Régió, Mr. Silent Band) – basszusgitár
Németh Ádám – billentyűs hangszerek, vokál
Gyurácz Zoltán (Voiceless, Ted’s Village) – gitár

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára