Nagyot durran a Nyáréjfeszt–2010

Időpont: 2010. július 9–10. •

Helyszín: Sárvár, Nádasdy-vár Kamaraudvara •
Esőhelyszín: Pinceklub
Belépő: napijegy 600,- Ft, kétnapos bérlet 1000,- Ft

nyarej_nemjuci_2010

Nincs pénz! – Hallhatjuk a sóhajt szinte mindenütt. Ennek ellenére a Nádasdy-vár Alternatív Zenei Klubjának olyan programösszeállítást sikerült összehoznia az idei Nyáréjfesztre, amelyhez hasonlót nem mostanában tudott prezentálni. Amellett, hogy a művelődési központ anyagilag szinte erején felül teljesít, hatalmas köszönet illeti a fellépőket is, akik annak ellenére, hogy magas nívót képiselnek és többen országos szinten is népszerűek, tiszteletdíjuk tekintetében maximális rugalmassággal álltak hozzá a rendezvényhez. Kivétel nélkül.


A július 9-én és 10-én zajló fesztivál első napja – már hagyományosan – a kortárs underground élőzene napja, az AZK nyári ünnepe. Idén 5 zenekar teszi tiszteletét, ahogy ígértük, nem akármilyen felhozatalt alkotva.

A sort a sárvári A Gátnál zenekar nyitja, akik tavaly évvégi újraalakulások előtt 5 éve nem álltak színpadon. Aki emlékszik a bandára, meglepődik majd, mert a felállást tekintve történtek változások. Az énekesi posztot a Soltis Lajos Színházból ismert színésznő Horváth Viki, a dobosit a szintén soltisos Nagy Pepe vette át. Rövid közös életük során megjárták már a pécsi PEN-Tehetségkutatót, ahol a közel 70 jelentkezőből jutottak be a legjobbnak ítélt 24-be. A Nyáréjfeszten készülő új repertoárjukat mutatják be sok új és néhány régi Gátnál-dallal.

agatnal

A Konkoly együttes új lemezét és új dobosát is bemutatja nyáréjes fellépésével. A komplex világzenét játszó együttes főleg a csodálatos versmegzenésítéseiről híres, zenei világukat a nemrég megjelenő dob csak tovább alakítja. A hattagú sárvári központú zenekar negyedik lemezét készítette el néhány hete Ének a porban címmel. Szent Iván-éjszakán erről is és a korább lemezekről is játszanak majd. Ahogy honlapjukon fogalmaznak: „Magyar költők verseit zenésítjük meg. Arra törekszünk, hogy zenénkkel segítsük megérteni, átérezni a versek világát. Ezúton szeretnénk újra eljuttatni az emberekhez anyanyelvünk ízes dallamát, mely ott dobog minden magyar ember fülében, mi csak meghallani segítünk.”.

szentivan_2010_3 

A lemezbemutatók napjának nevezhetnénk a 2010-es Nyáréjt, hiszen a szintén sárvári B.A.D. is legújabb albumuk dalait fogja megdörrenteni a színpadon. A Láthatatlan Sárvár nemrégiben adott hírt egy interjú formájában készülő lemezükről, amelyen a folyton megújulni tudó banda ismét elmélyültebb, kiforrottabb arcát mutatja.

img33

Irtóztatóan mély, döngő riffek húzóerejéhez kapcsolták a lélekben nem kevésbé mély tartalmú szövegeket, az elegyet pedig a kidolgozott vokálokra épített refrének robbantják be teljesen. Új lemezük hangszerelésben és megszólalásban is felveheti a versenyt bármelyik hazai könnyűzenei produkcióval.

A korábban hirdetett Tha Apok Corp. zenekari belső problémák miatt sajnos lemondta a nyáréji fellépést, helyettük viszont érkeznek újra Tedék! A Ted’s Village ismert név már az AZK-ba járók számára. Olykor könnyed, olykor borongós zenéjük valahol félúton tanyázik a California punk és a grunge között. Tavaly is sokakat táncoltattak meg, reméljük, idén is így lesz!

Visszakanyarodva a lemezbemutatókhoz, a nap utolsó durranása szintén korongot mutat be. A Nemjuci lesz Sárvár vendége, immár második alkalommal. A Rémember, a The Puzzle, és az Anima Sound System extagjaiból összeállt banda ízig-vérig fílinges, és agyas modern értelmezésű rockalbumát hozza el nekünk. Ahogy nemrég megjelent lemezkritikánkban (link) is jeleztük, lapunk stábja is türelmetlenül várja már, hogy a Nyáréj közönségével közösen ugrálva üvölthesse a refréneket! A lemez egyébiránt hosszú ideig vezette az MR2-Petőfi toplistáját, mindenki megtapasztalhatja saját maga július 9-én, hogy nem véletlenül!

A második napon a blueszenéé a főszerep. Ahogy már évek óta, idén is képviseli magát Vas megye blueséletének keménymagja. Itt lesznek:

Cserga és Barátai Blues rock Band – akik a bluesnap szervezésében is oroszlánrészt vállalnak, a Blues Jam – Hindi Fatima vendégszereplésével, Szepi és a fáradtarcúak, a legendás Spin Bacters és az elmaradhatatlan Fuzz Box.

 

nyarej_cserga_2010
A fesztiál szinte nevetségesen olcsó lesz. A napijegy 600,- Ft, a kétnapos bérlet 1000,- Ft-ba kerül majd, jegyeket a helyszínen, a Nádasdy-vár kamaraudvarában lehet majd vásárolni
.

nyarej_plakicsi

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára