Mertek nagyot álmodni – 30 éves a Nemzetközi Folklórnapok

Sárvár – Harmincéves a sárvári Nemzetközi Folklórnapok – ez alkalomból egy szép, képes, áttekintő kiadvány is jelent meg, amelynek fotóit a Vas Népe archívuma szolgáltatta.

folklors-bs1

„Három évtizede fiatal sárvári népművelők, népzenészek és megszállott néptáncosok mertek nagyot álmodni. Kitartásukkal, lelkesedésükkel megteremtették egy ma már méltán híres, elismert fesztivál alapjait. Már a kezdetektől nemzetközi rendezvényben gondolkodtak és egy közép-európai kisvárosba és környékére „Európát” varázsoltak.” – írja Kondor János, a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója a kiadvány bevezetőjében. A tegnapi sajtótájékoztatón azt is elmondta: 30 év alatt 50 ország résztvevői fordultak meg itt; idén 12 országból jönnek résztvevők. Ma már 300 fesztivál van Magyarországon. Jellemző, hogy a régieket az érzelmek, az összetartozás, a lelkesedés vezetik, az újak mind üzleti vállalkozások.
A legérdekesebb az, hogy ezt a nemzetközi fesztivált, amelynek nem csak Sárváron, hanem más településeken (Velemben, Körmenden, Zalaszentgróton, Zalalövőn, Bükön, Vasváron) is vannak helyszínei – írd és mondd – kilencmillió (!) forintból még mindig meg lehet rendezni.


A fesztivál nyitógálása 16-án 19 órakor lesz
, itt mutatkoznak be az idei vendégek, műsoraikat nemzetközi táncház követi. 20-án, a zárónapon 17 órakor kezdődik a felvonulás: Sárvár főutcáján érkeznek a csoportok a várba. Ezt a menetet általában sokezren tekintik meg. 18 órakor köszöntőt dr. DÉnes Tibor polgármester; ez egyben az Alkotmány, az új kenyér ünnepe is. Utána éjszakába nyúló gála, majd tűzijáték következik. Kiemelt rendezvény 19-én a Magyar Állami Népi Együttes „Táncos magyarok” című kétrészes műsora. Állandó fellépők lesznek a fesztivál idején a várban 16–19 óra között. 16 órától a gyógyfürdőn lép fel egy-két csoport, 18 órától a Fő téren táncolnak minden nap „becsalogatót” a 19 órakor kezdődő várbeli programokhoz. Helyszín lesz a Tinódi Fogadó is (15-én 20 órától), a Spirit Hotel (17-én 17 órától) és a Várkapu étterem (17-én 20 órától).

– Volt egy tervünk, hogy kérdőíven mérjük fel a lakosság körében, milyen nyomot hagyott Sárváron a folklórfesztivál 30 éve. De ez túl sokba került volna, ezért kerültek a kiadványba inkább személyes vélemények – tudtuk meg Markó Péter fesztiváligazgatótól a tegnapi sajtótájékoztatón. – Az „oral history” manapság nagyon népszerű dokumentumforma, vállaltan szubjektív, ennek is van létjogosultsága.
Markó Péter a kiadványban kiemeli a Regös együttest, minthogy az ő kezdeményezésükre rendezték az első nemzetközi fesztivált. Azt is megjegyzi: „Abban az időben megyeszerte azok váltak a kultúra irányítóivá, akik a néptáncmozgalomhoz kötődtek.”

folklor2010

Kondora István is írt egy fejezetet „Emlékképek” címmel a most megjelent kiadványba. Személyes megközelítésben, minthogy 1981 óta minden rendezvényen részt vett, volt színpadi szereplő (táncos), csoportkísérő, együttesvezető, szervező, intézményvezető, fesztiváligazgató. ” Végigjártam a ranglétra minden fokát és tudom, hogy milyen egy ilyen vállalkozás alulnézetből.”

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára