Magyar gobelinek kiállítása nyílt a Galeria Arcisban

A Galeria Arcis nyugodtan hívhatja 2012-t a „textil évének” – mondta Kondor János, a művelődési központ igazgatója – hiszen idén több olyan kiállítás is volt, amely a textilművészet területén fontos, legutóbb például Polgár Csaba tanítványainak tárlata.

img02

A mostani, “Magyar Gobelinek” című kiállítás Cebula Anna válogatása, a Szombathelyi Képtár anyagából. Az alkotók egy kivétellel önálló kiállítással is szerepeltek már a Galeria Arcisban, mindannyian a magyar művészettörténet fontos alakjai, köztük három Kossuth-díjassal. A szervezők eredetileg a Himnusz-kárpitokat tervezték bemutatni, de közgyűjteményekből nagyon hosszadalmas procedúra kölcsönözni, így ezt kicsit elhalasztják – januárig, a magyar kultúra napjához kötődően.

Szombathelyen 1970-től van jelen a textilművészet. Először biennálé formájában találkoztunk vele, 2003 óta triennálévá alakult. Megalakult a gyűjtemény is. Ezzel Szombathely monopolhelyzetbe került Magyarországon a kortárs textilművészet területén, jelenleg a Képtár tudhatja magának a legnagyobb kortárs textilgyűjteményt, több mint 2500 darabbal. Cebula Anna, a gyűjtemény kezelője, megnyitóbeszédét gyors történeti áttekintéssel kezdte a kárpitművészetet illetően.

img08

A magyarországi kárpitművészet létrejöttének történelmi, társadalmi feltételrendszere, művészeti közege csak a 19–20. század fordulóján kristályosodott ki. A magyar művészeknek magyar műhelyekben tervezett, kivitelezett első alkotásai az 1900-as évek kezdetén, – a világvárossá váló Budapest mellett fekvő – Gödöllő szecessziós művésztelepének Körösfői-Kriesch Aladár által vezetett szövőműhelyében születtek meg. Később a képző- és iparművészeti képzés keretei között kezdődött, szakadt meg, majd indult újra e művészeti ágazat, e technika művelőinek, e mesterség gyakorlóinak oktatása. Mindemellett, a festőcsaládból származó, Franciaországban és Olaszországban tanuló Ferenczy Noémi Gödöllőn megteremtette a gobelinműfaj alkotói önállóságát. Ferenczy Noémi volt az, aki nem csak megtervezte és előkészítette leendő műveinek kartonját, hanem nagy türelemmel meg is szőtte azokat. Az ő nyomdokait követik a sárvári kiállítás főszereplői, a Szombathelyi Képtár textilgyűjteményének krémje:

img13

Ferenczy Noémi tanítványa, Solti Gizella máig alkotó művész Magyarországot fogja képviselni Lotzban, Lengyelországban, az ő műve, a Kárpithimnusz. Ferenczy Noémi annyira kedvelte őt, hogy nekiajándékozta a szövőszékét, tehát, aki ma meglátogatja Solti Gizellát, az Ferenczy Noémi műtermébe megy, és az ő szövőszékét láthatja. Péreli Zsuzsa Amnézia című művét a Galeria Arcis két terme között elhelyezve láthatjuk. Az emberi létben, hol a feleség felejti el a férje körvonalait, hol fordítva, tehát egyben a nő múlását is jelzi. Ugyanúgy az idő múlását, az élet kerekét mutatja a Motolla című alkotás, ahogyan a születés origójából indulva a növekvő gyermekből katona lesz, családot alapít, majd megöregszik, végül a körforgás újraindul.

Polgár Rózsa – Anyaság. Nem ez a munka, hanem egy nagyobb volt már itt kiállítva, amely szintén az anyaság témáját dolgozta fel. A másik teremben pedig ennek szövött metaforája. Polgár Rózsa Kossuth-díjas gobelinművész színházi jelmeztervezőként is dolgozott, fantasztikus módon tudja ábrázolni a drapériát. Nagy Judit nagy, vörös Predestinatio című műve, a hasonló című sorozat darabja, ahol a szimbolizmusé a főszerep, ám a színeknek is külön jelentésük van. Pályafutásának kezdetén a természet érdekelte, ebből a korszakából az Átváltozás című munkája látható, amely a fauna mulandóságát mutatja be. Ezek a művek szinte fényképként néznek vissza ránk.

img10

Kecskés Ágnes nemrégiben volt a Galeria Arcis önálló kiállítója. Tőle egy textil, a Dunakanyar és a Petőfi című alkotása látható. A pályázatra készült, Petőfi ihletettségű textillel szemben Hauser Beáta Petőfije látható. Hauser Beáta Ferenczy Noéminek is emléket állít egy másik munkájával. Bár nem gobelin Pászthy Magda Ódája – szövéssel készült, csak nem olyan sűrűn helyezkednek el a felvetőszálak, mint egy gobelinben –, mégis a textilművészethez kapcsolódik, és szépségével és méltóságával illeszkedik a kiállítás tematikájába. Egy kisebb méretű munka látható Hegyi Ibolyától is, aki még önállóan nem állított ki, de nagyreményű, fantasztikus gobelinművész.

A kiállítás április 26-ig látható a Galeria Arcisban, a könyvtár nyitvatartási rendjében. Még mindig a textil jegyében, augusztusban a helyi díszítőművész kör fog kiállítani.

– twickkk –

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára