Lidércfény-kép – egy felejthetetlen múzeumi éjszaka

Hetedik alkalommal várja vendégeit a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum augusztus 19-én, este hat órától éjfélig egy múzeumi éjszakára. Az idén nem párizsi hangulattal, isztambuli kalanddal, bajor sörrel készülünk a múzeumban, hanem a nemrégen indult nagysikerű Sárvár anno életre keltésével. Rakjuk össze közösen Sárvár történetét!

Az első Lidércfényt 2006-ban rendezte meg a sárvári múzeum, és azóta minden év augusztus 19-én este kinyitják a múzeum munkatársai a kapukat, és egy-egy téma köré szervezve várják vendégeiket. Egy ilyen éjszaka mindig alkalmat ad a találkozásra régi ismerősökkel, barátokkal. Ugyanakkor egy évben legalább egyszer érdemes ellátogatni a múzeumba, és erre a legjobb alkalom egy olyan este, amikor nemcsak a kiállításokat lehet megtekinteni, hanem izgalmas programokon keresztül a múzeum egy másik oldalát is meg lehet ismerni. Minden évben egy-egy téma segíti a múzeum vendégeit. Volt már hangulat az Eiffel-torony árnyékában, lehetett kalandozni a török bazárban, érdemes volt kipróbálni az árnyékképgépet, vagy elképzelni, mi lett volna, ha törökök tényleg elfoglalják a sárvári várat. Az idei alkalommal a múzeum nem más kultúrák világát hozza közelebb, hanem az alig négy hónappal ezelőtt indult, és azóta töretlen sikernek örvendő új múzeumi kezdeményezés, a Sárvár anno világa köré szervezi az izgalmas múzeumi éjszakáját.

A Sárvár anno képek segítségével mutatja be a város elmúlt több mint száz évének történetét. Ehhez nemcsak a Nádasdy Ferenc Múzeum több tízezer darabból álló fotógyűjteményét használja fel, hanem a város minden polgárát arra buzdítja, hogy ne csak nézegesse a képeket, hanem írja meg saját történetét, töltse fel saját fényképfelvételét. A Lidércfény most ezeket a felvételeket veszi elő, és egy hangulatos éjszakán mutatja be, milyen sok minden történt városunkban. A múzeum szeretné, ha minél többen kedvet kapnának ahhoz, hogy csatlakozzanak az új kezdeményezéséhez. A Lidércfény-kép most előveszi az archívumból felvételeit, és felfedező útra hívja mind a sárváriakat, mind a városban látogató vendégeinket.

A Lidércfény-kép programjai nemcsak egy kalandra hívnak a múltba, hanem egyben egy jó beszélgetésre is csábítanak. A régi, elhalványult emlékek felidézését segítik a folyamatos tárlatvezetések, az óriás képösszerakók, a tematikus albumok, a képforgatók, a képjelölők, a képvarázsló, a sötét szoba. Természetesen nem maradhat el a kiváló beszélgetőpartner, a finom bor, vagy a kellemes zene, a táncdal. A hagyományos nyereményjátékon bárki részt vehet. Vendégeinknek nincs más feladata, mint minél több személyt felismerni a többszáz különböző fényképfelvételen. A nyeremények sem mindennapiak, hiszen összesen két palack készült a Lidércfény borából, melyből az egyik gazdára vár. Szintén csak a fényképfelvételeket kell tanulmányozni és a legtöbb személyt bezonosítani ahhoz, hogy szert tegyen valaki a világhírű festőművész Gustav Klimt egyik festményével díszített teáskészletre, vagy egy a legújabb divat szerint készült ruha megvásárlását segítő utalványra. És ne feledjük, bármelyik képen felfedezhetjük saját magunkat, szomszédjainkat, vagy éppen Kabos Gyulát, Ruttkai Évát, Faludy Györgyöt, sőt Benkő Dánielt, Szörényi Leventét, Szuhai Balázst, Zwack Pétert, az olimpia kapcsán Egerszegi Krisztinát.

Forrás: http://www.nadasdymuzeum.hu/

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára