Klubjövő – Tanácskozást kezdeményezett az AZK

2013. évben a Nádasdy-várban működő Alternatív Zenei Klub számára is érzékelhető közelségbe került az ifjúság körében egy Európa-szerte megfigyelhető kortünetszerű jelenség: az érdeklődés ingerküszöbének megemelkedése.

empty_stage

Az információtechnika mai mindennapjainkban gyökeret vert új eszközrendszere (számos előnye mellett) egyrészt a kortárs, egy-egy szubkultúrához kapcsolható közösségek megbomlását, másrészt a kulturális és/vagy szórakoztató tartalmak – az élő, valódi részvétellel szemben – tömegszerű virtuális “fogyasztását” is magával hozta. Egyszerűbben fogalmazva: ma a klub egy-egy az ifjúságnak szóló rendezvénye már jóval kevesebb érdeklődőt vonz, helyette a célközönség tagjai általában otthon számítógépen (online zenemegosztók, videómegosztók segítségével), egyéni módon érik el a számukra érdekesnek ítélt tartalmakat, sajnos értelemszerűen egy beszűkült skálán mozogva.

Mivel a probléma közös, az AZK szerint a jelenségre az egyes kulturális vonzáskörzetek munkaállomásainak tervszerű összedolgozása lehetne a válasz, ez viszont sajnos mindeddig még törekvés szinten sem valósult meg. Korunk elvárásainak megfelelő sebességgel “gyártják” a klubok, koncerthelyszínek rendezvényeiket, gyakran egymásra való tekintet, tudatos kocepció nélkül, így közvetve az egyébként is elaprózódott közönségréteget osztják tovább. 

Rowe-Empty-Stage

Mindezen előzmények figyelembe vételével és a klub működésének az elmúlt néhány évre vonatkozó tapasztalatait mérlegelve döntött úgy az AZK szervezősége, hogy tanácskozást kezdeményez a hozzá hasonló élőzenei küldetést vállaló koncerthelyszínek munkatársaival, így 2014. januárjában a megszokott évnyitó koncert helyett nyilvános, egész délutános fórumbeszélgetésre kerül sor a Nádasdy-várban.

Az egészen pontosan január 27-én, hétfőn esedékes találkozóra meghívást kaptak szombathelyi, celldömölki, zalaegerszegi és körmendi koncertszervezők is, akik közül már többen vissza is igazolták részvételi szándékukat. A művelődési menedzserek, szervezők, zenés szórakozóhely-tulajdonosok délután kettőtől közösen próbálják meg felvázolni azokat a pontokat, amelyek mentén lehetséges a tudatosabb közös munka. A konferencia további részére az élőzene szimpatizánsait, zenészeket, a koncertrejáró közönség tagjait is szívesen várja az AZK – mindenkit, akinek építő véleménye van a témáról.

Muller_Sziami

Februárban farsangi rendezvényén Müller Péter Sziámi trióját látja vendégül az AZK

Ha a tanácskozással akár csak kis lépéseket is sikerül megtenni, már az is eredményt jelent a mai élőzenei “rezervátumok” egymásról szinte tudomást sem vételéhez képest. A sárvári klub további tervei szerint februártól havi egy koncertet továbbra is rendez majd, de ezzel párhuzamosan megkísérlik újrakovácsolni azt a felbomlott népes közösséget, amelyet korábban a koncertrejáró fiatalok alkottak. Közösségépítő módszereket próbálnak ki, és az Alternatív Zenei Klub internetes honlapját is szeretnék átalakítani egy interaktív, valós részvételre építő szociális hálózattá. Mindezektől együttesen várják, hogy képesek lesznek “átugrani” az érdeklődés megemelkedett ingerküszöbét.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára