Kisvárosi hangulatok Csók István ihletésében

Szomszéd várból érkeztek és bevették a vár falait. Nem ostrom volt, hanem kiállításmegnyitó, a kőszegi Csók István Művészkör tizennégy tagja hozta el alkotásait a vár Folyosó Galériájába.

Dabóczi Dénes, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum művészettörténésze nem csak e minőségében szólt a tárlatról, hanem kőszegi származásúként régi ismerőseit is köszöntötte a művészek között. Akik többek között Csók István munkásságának eszmeiségét szeretnék megőrizni az utókor számára.
Három nemzedék találkozik itt – mondta Dabóczi Dénes. Három rajztanár és egy keramikus mellett találhatunk a csoport tagja között még költőt is, ám nagyrészt autodidakta módon szerezték meg és fejlesztik képző- és fotóművészeti ismereteiket. A Kőszeg képzőművészeti kultúrájának megőrzését és továbbfejlesztését célul kitűző művészkört Palcsó Julianna és Bráder Tamás alapította.

A kőszegi művészeti egyesületből alig egy éve váltak ki. A 14 fős létszám kötött, új tagot már csak akkor akarnak felvenni, ha egy régi távozik. Csoportjuk termékeny, megalakulásuk óta ez a tizenhetedik közös kiállításuk. Hatással vannak egymás művészetére, ám alkotásaiban mindenki megőrzi autonómiáját – fejtette ki Bráder Tamás festőművész. A kiállított képek színkavalkádjában a kőszegi ihletésű képek közt fellelhető néhány sárvári témájú festmény is. A kőszegi vendégművészek tárlata április 26-ig látogatható a Nádasdy-vár Folyosó Galériájában.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára