Kinopuskin koncert – a legendás élcsapat tánczenekar az AZK-Farsangon + A Gátnál is táncba hív

2012. február 10. (pé) 21:00 • Sárvár, Nádasdy-vár, Pinceklub, Be: 1000,- Ft

kinopu_header
A magyar underground zene legnagyobb nagyságai szinte egytől-egyig az 1980-as, ’90-es években „gyökereznek”. Bár közülük már kevesen aktívak színpadon, hatásuk máig tapintható, az életműveik pedig szép lassan szinte legendaszintre emelkedtek a szellemi értelemben is igényes zenéket hallgatók körében. A „legendák” közül az egyik, a Kinopuskin lesz velünk február 10-én az AZK-Farsangon, akik zene és szöveg tekintetében is nekiugrottak a kommersz és önállótlan zenei megoldásoknak, és valami olyat kezdtek el csinálni, ami egy teljesen egyedi, teljesen magyar és szellemben teljesen friss elegye a funkynak és a szöveg- és lázadáscentrikus – úgy nevezett – magyar alternatív zenének. Minden magára valamit is adó zenerajongónak kötelező és kihagyhatatlan! A jelmezes farsangi estét A Gátnál melegíti be, aztán buli hajnalig!


 

Kinopuskin – élcsapat tánczenekar http://kinopuskin.mentha.hu

A Kinopuskin 1987 végén középiskolásokból alakult élcsapat tánczenekar. Aztóta remek amatőr szellemben mintegy 25 tehetséges fiatal muzsikus-egyéniség fordult meg benne. Az orosz romantika és a maorik híres kinopu bőrrel kapcsolatos tevékenységi rituáléja mozgóképszerű elegyéhez adott little-town felling-gel indult útnak a csapat. 1988-tól vidéken, ’89 óta a fővárosban is gyakran látott vendégek.

Ez utóbbi évben – amikor a tagok 19,3 évesek – vették fel a Matiné című első nagylemezüket, mely hosszú ideig az egyetlen független kiadású hazai zene volt. Ez az 1990-ben megjelent 85 magyar hanganyag között a 15. legjobbnak találtatott a korabeli Pesti Műsor popkritikusai szerint.

kinopu_615

TV, rádió, és három videoklip után, s öt főre szűkülve 1992-ben a zenekar szakít az őt meghatározó autentikus, amatőr hagyományokkal s jazzrock alapokra épített földalatti zenét játszik. E korszak termése a novemberben felvett s fél év múlva kiadott Aha Oe Feii című 43 perces kazettaoázis, mely „szellemi tisztaságával elrettentő erejű csapást mér az amerikanizálódó polyetilén fröccsentett szarra, melyet a túlfizetettek és a balgák zenének tituálnak, nem tudván különbséget tenni az IBM PC és a Marshall gombjai közt, nem beszélve a szupermarket és az élő zene közti antagonisztikus ellentétről”.

1994-ben a Kinopuskin négy fős felállásban felveszi a Cinema Vendetta című nagylemezt, melyet a Bahia ad ki. Az album 12 számot tartalmaz, melyek közül kettőn vendégek is közreműködnek. (Taxi zene – Lovasi András, Bébiszitter – Imre Norti)

Óriási érvágást jelentett a zenekar számára, hogy 1995-ben Budapesten kétszer is kirabolták, amely alkalmakkor a szerencsés tetteseknek sikerült az együttes majd’ minden technikai felszerelését ellopniuk. Ez mintegy félmilliós veszteséget jelentett, mely következményeként csak 1998 nyarán adják ki Aszpik című nagylemezüket. Ennek stúdiómunkálatait a ’97-es év végén készítették el kitűnő jazztanszakos vendégmuzsikusok társaságában.


A Gátnál http://facebook.hu/agatnal

A Gátnál megújult, kiegészült felállással koncertezett az AZK-Évnyitón, ahol Kondor Tamás készítetteklipüket is bemutatták.

gatnal_R_615

Készülő új albumukról, az Őzekről játszik majd a csapat a következő felállásban: Bíbor Kacsa – ének, Fiatal Kutya – basszus, Homoki Fóka – gitár, vokál, Suhogó Páva – dobok, Tüzes Borjú – kísérőgitár, Tétova Farkas – tangóharmonika


farsi_2012-plak


 

Tudjunk egymásról! Jelöld vissza a részvételed a Facebookon itt: 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára