Freestyle utcai táncosaink Londonban – Juste Debout 2014

Pados Péter, a sárvári Urban Dance Team tagja barátjával, Bodzsoni Péterrel Londonban járt a közelmúltban, a „Juste Debout” nevű nemzetközi underground/hiphop tánctalálkozón. Megkértük, hogy ossza meg velünk az élményeit, és avassa be az olvasókat, miről is szól egy ilyen táncos kihívás. Pados Péter sorai következnek:

uk-justd
A „Juste Debout” egy nemzetközi underground/hiphop tánctalálkozó, összesen több mint 3000 táncos résztvevővel évente, akik közül kéthónapos nemzetközi selejtezősorozat alapján kerülnek ki azok a győztesek, akik a párizsi „Palais Omnisports of Paris Bercy” csarnokában, 15–20 ezer ember előtt megrendezett döntőben küzdhetnek meg a végső győzelemért.

logojd

Az idei előselejtezők:

New York / USA
Santa Cruz Do Sul / Brazília
Tokio / Japán
Szöul / Korea
Tajpej / Thaiföld
Almaty / Azerbajdzsán
Szentpétervár / Oroszország
Stockholm / Svédország
Amszterdam / Hollandia
London / Anglia
Róma / Olaszország
Genf / Svájc
Düsseldorf / Németország
Párizs / Franciaország

Hat fő kategóriában indulnak a versenyzők: Locking, Popping, Hip Hop New Style, House, Experimental és Top Rock. A verseny – a tánc eredetiségéhez igazodva – nem a hagyományos pontozásos módszerrel értékel, nem kötöttt produkciókat mutat be, hanem teljesen improvizatív, freestyle előadásokkal párbajszerűen dönti el, ki a jobb. Az Experimental és Top Rock stílusokat leszámítva páros versenyekről van szó, tehát két-két táncos áll egymással szemben a párbajokon, ahol a zsűri nemes egyszerűséggel, a jobb vagy bal oldalra mutatva dönti el, ki a jobb.

Mi a Locking nevű funk táncstílust űzik versenyszerűen, amelynek népszerűsége a ’70-es, ’80-as évek Kaliforniájából indulva, a mai napig sem csökken. Az előzőekben három alkalommal is részt vettünk a párizsi előselejtezőn, valamint tavaly ugyanitt egy „Improvisation as a form of Art” című dokumentumfilmet forgattunk Deák Zsuzsival (ez egyben az ő diplomamunkája is), amely többek között az ideérkező híres táncosok, barátok szavaival mutatja be a tánc azon improvizatív jellegét, amelyet mi is képviselünk.

Az idei évben, úgy döntöttünk, hogy a párizsi előselejtező helyett az egyik nemzetközi előselejtezőt választjuk, így keveredtünk a Londonban megrendezett eseményre. A döntést segítette, hogy több jóbarát, táncos ismerős él itt, így a szállás, étkezés költségei minimálisra csökkentek, ugyanis ezek a versenyek, pontosan az underground mivoltukból kiindulva önköltséges alapon működnek. A következő videó egy ilyen szellemben töltött hosszúhétvégét mutat be, a freestyle táncos életnek minden szépségével és sokszínűségével, ahol tényleg nem az az első, hogy kik a győztesek, hanem maga közeg. Akit esetleg kedvet kap a tánchoz – legyen akár 10 éves, akár jóval idősebb – a sárvári Urban Dance West tánccsoportjánál kötetlenül, személyesen is megismerkedhet a különböző stílusokkal.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára