Ír-skót népzenei est és táncház – a M.É.Z. ismét Sárváron járt

2014. június 28-án az immár 25 éve együtt zenélő csapat, a M.É.Z. – a magukat csak Meg nem Értett Zenekarnak becéző társaság – adott koncertet a Nádasdy-vár udvarán. A zenekar nem először szerepelt nálunk, s most is kitűnő műsorral lepett meg minket a mérsékeltnek mondható érdeklődésre fittyet hányva.

Az együttes tagjai név szerint: Kuklis Henrik énekes, vokalista, aki a zenekarban ütős hangszereken is játszik; Pálvölgyi Ádám basszusgitáros, vokalista, mandolinos; Turzó Sándor gitáros, vokalista, emellett bendzsós és brácsás; végül Varga „Cédrus” Attila, aki hegedűn, furulyán és szájharmonikán játszik és persze szintén vokálozik is.

A koncert skót-blokkal indult, ezt követően váltott át a csapat az ír népzenére. A dalok és a hangszerelés is változatosak voltak: az ír történelem derűs, borús, gyakran háborús napjait feldolgozó szerzeményeken keresztül a hagyományos ír balladákig, kocsmadalokig szinte minden elhangzott, a M.É.Z. tagjai pedig vérpezsdítően jól bánnak az ír és skót népzenére jellemző hangszerekkel, a gitárral, hegedűvel, brácsával, basszusgitárral, ütőhangszerekkel, furulyákkal, mandolinnal és bendzsóval. Az együttes ráadásul szinte minden produkcióhoz tartogatott némi háttéranyagot, történelmi adalékot, így a dalok üzenetére mindenki könnyen ráhangolódhatott.

A zenés produkciót táncház követte, ahol a közönségnek lehetősége nyílt percek alatt elsajátítani néhány egyszerű alaplépést. Az önkéntes jelentkezők ezután közösen táncoltak, a lassacskán éjbe hajló órákra egyre magabiztosabb tűzzel.

Aki pedig esetleg nem tudott eljönni a júniusvégi zenés estre, annak is lesz még lehetősége bepótolnia az élményt a nyár folyamán, augusztus végén a szombathelyi Savaria Karneválon lép fel a M.É.Z.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára