I.M.K.C. – a srác, akit már te is láttál, 20 éve vette elő a pisztolyát…

Hónapra pontosan 20 éve halt meg Kurt Cobain, a legendás seattle-i grunge együttes, a Nirvana frontembere. A zenekar dalainak hatása világszerte nyomot hagyott a rockzene későbbi irányain. A kerek évfordulóra sárvári muzsikusok különleges emlékműsorral készülnek.

Nirvi

Sárvár aktív zenészközössége már a 2013-as Fülöp Kálmán-emlékesttel bebizonyította, hogy képes a legkülönbözőbb műfajok között hidat verve összefogni, most ismét valami hasonló készül. Több helyi aktív rockzenekar (jelenlegi és egykori) tagjai szövetkeztek össze, de még a Sárvári Vonósok leányai közül is találunk egy csellistát a felhozatalban. 

Kurt Donald Cobain (1967. február 20. – 1994. április 5. körül) a Nirvana nevű seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Szerepe nem csak azért volt meghatározó, mert az együttes frontembere és első számú szövegírója volt, hanem mert ő volt a Nirvana „spirituális középpontja” is. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, amit ő roppant kellemetlennek élt meg. Cobain és a Nirvana hozzájárult az alternatív rock kilencvenes évekbeli megújulásához.

kurt-cobain

Máig legnépszerűbb slágerük, a Smells Like Teen Spirit 1991-es megjelenése jelezte a rock főáramlatának drámai eltolódását az 1980-as évek népszerű irányzataitól (úgymint glam metal, arena rock és dance-pop) a grunge és az alternatív rock irányába. A zenei média a dalt egyenesen egy generáció himnuszaként emlegette, ezáltal Cobaint akaratlanul is a Generation X szószólójává tette. További szerzeményei: Come as You Are, Lithium, In Bloom, Heart-Shaped Box, All Apologies és About a Girl. Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált és az ő és felesége, Courtney Love életébe tolakodó médiával küszködött. 1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. Halálokként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot. – Forrás: Wikipedia

A sárvári emlékműsor első része a Nirvana legendás, 1993-as New York-i unplugged koncertjének dalait dolgozza majd fel, helyenként az eredeti hangszereléstől eltérő módon. Cselló és tangóharmonika már akkor New York-ban is színesítette az akusztikus hangzást, de a zongora-aláfestést például teljes egészében a sárváriak álmodják hozzá az átiratokhoz. Nagy segítségükre van ebben Molnár Andi, aki a már említett Fülöp Kálmán estben is főszerepet játszott.

Az emlékprogram második része a Nirvana vadabb, elektromos, nyers hangzású arcát veszi alapul, a teljes életmű darabjaiból válogatva, és nem csak a legismertebb slágereket beleértve. A kezdeményezés egyedülálló a környéken, mindenki számára szigorúan ajánlott, aki ismerte és szerette a Nirvanát. A premierre az AZK-Nyáréjfesztivál (amelyen többek között fellép még majd az Elefánt, a Turbo, vagy a Grand Mexican Warlock is) nyitónapján, 2014. július 11-én kerül majd sor Sárváron, a Nádasdy-várban, ezzel kapcsolatban részleteket később közlünk.

A Kurt Cobain-emlékest közreműködői:

Fülöp Dani – gitár, ének
Bucsin Tamás – basszus
Pándics András – dobok
Molnár Andi – elektromos zongora
Lábas Laura – cselló
Kiss Csaba – gitár
Szabó Kriszti – vokál, tangóharmonika
Szarka Sándor – ütőhangszerek

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára