Hatszáz hangszál együtt rezgett – Nagy Versmondás Sárváron

A költészet napja alkalmából vonultak a Kossuth térre a diákok a Barabás György Műszaki Szakközépiskola, a Tinódi Gimnázium, a Gárdonyi Géza, a Nádasdy Tamás és a Szent László Általános Iskolákból, hogy Jordán Tamás, Kossuth-díjas színművész, a Weöres Sándor Színház Igazgatója vezényletével közösen elszavalják Nagy László – Ki viszi át a szerelmet című versét.

NV_5

Kondora István polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a vers és a dal a lelki egészségünk megőrzéséhez fontosak. Harmónia és emóció találkoznak itt, ezen az eseményen, és együtt hoznak létre egy olyan „tér-erőt”, amely egységbe fűzi a rengeteg versmondót.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész, tanár az irodalom, a nyelv speciálisan magyar ünnepeinek a fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, egy mai magyar diáknak három ilyen dátumot feltétlenül ismernie kell, és büszkének kell lennie rá: január 22., a Himnusz elkészültének dátuma, a magyar kultúra napja, április 11., József Attila születésnapja, a költészet napja, és november 13., a magyar nyelv napja, amikoris 1844-ben a magyar nyelv hivatalos lett az országban. Fűzfa Balázs hozzátette, a sárvári diákok külön büszkesége lehet, hogy Sárváron, néhánytucat méterre a versmondástól tette meg első önálló lépéseit a nyelv Sylvester Jánosnak köszönhetően.

NV_1

Majd Jordán Tamás színművész lépett a pódiumra, aki néhány bemelegítő, ráhangoló gyakorlat után végigvezényelte a közös szavalást. A vers után a diákok meghallgathatták a vers Sebő Ferenc által megzenésített változatát is, majd zárásként Jordán Tamás József Attila néhány korai versét szavalta el – minden résztvevőnek megköszönve a közös akciót.

A Vaskarika.hu összefoglalója itt »

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára