Felhős égbolt, felhőtlen hangulat – Parádés gála zárta a fesztivált

Bár baljós előjelekkel indult a 2013-as folklórfesztivál gálanapja – hiszen az eső miatt elmaradt a felvonulás –, a hangulat szerencsére mégis felhőtlen volt, és végül idén is óriási össznépi nemzetek közti buliba cseppenhetett mindenki, aki az államalapítás évfordulóját a várban ünnepelte.

A fesztivál öt napján a különböző városi és vidéki helyszíneken már jól megismerhettük nyolc nemzet nyolc együttesét, hiszen velünk voltak minden nap a Sárvárfürdőn és a Kossuth téren is, de emellett szerepeltek a Várkapu és a Tinódi Fogadókban és önálló műsorokkal természetesen a Nádasdy-várban is. Név szerint velünk voltak: a „Mladost” Bulgáriából, a „Partizán” Szlovákiából, a „KUD Kostolac” Szerbiából, a „Mate Yehuda” Izraelből, a „Maly Slask” Lengyelországból, a „Volkstanzgruppe Süssen” Németországból és a „Herbessus”  Szicíliából. A helyi színeket a Néptánckör és a Regös együttes képviselték.

A gálán a felhozatalhoz csatlakozott még egy csehországi csoport, a Rožnov pod Radhoštěm is, akik hatalmas sikerrel mutatták be profi módon összefűzött koreográfiáikat:

A Néptánckör külön erre az alkalomra összepróbált humoros, pajzán, táncszínház jellegű műsora formabontó volt, de nagy sikert aratott:

Csakúgy mint a Senior Néptáncosok blokkja, akik az egész sátor népét egyemberként késztették ovációra:

A fesztiválsátor szinte az egész gálaműsor alatt teltházon „üzemelt”, később pedig permanenssé vált az együttesek műsora alatt az ütemes vastaps. Ahogy Kondora István polgármester fogalmazott fesztiválköszöntőjében, valóban nem kell messzire mennie annak, aki tartalmas nyugvópontot keres a mai kavargó, sokszor forrongó világunkban. „Csak körülnézni, megpihenni, kicsit egymásra és önmagunkra figyelni, hogy felfedezzük a körülöttünk kavargó világban a csendet, amely nem a némaság birodalma, – mert nagyon is beszédes – hanem a mindennapok szürke világán túli valóság, az az érzés, hogy együtt vagyunk.”. A 33. fesztivál is a hátunk mögött van már. Élményanyagában páratlan és megismételhetetlen volt, ahogy eddig az összes elődje: Együtt voltunk! 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára