Farsangi hangulat a városi könyvtárban – kiállítás és előadás

Álarcok, legyezők, népszokások. Ezt a címet viseli az a kiállítás, melyet egy tartalmas előadás kíséretében Kiss Gáspár nyugalmazott középiskolai tanár nyitott meg február 7-én a könyvtárban.

Képernyőfotó 2014-02-22 - 8.58.41

A téltemető időszak egyik üde színfoltja az a különleges tárlat, mely két helyi gyűjtő tevékenységének, no meg a művelődési központ és könyvtár kultúraközvetítő funkciójának köszönhetően áll a nagyközönség rendelkezésére a következő hetekben. A két gyűjtő, Kiss Gáspárné és Horváth Józsefné, a gyűjtemény legszebb, kiállításra ítélt darabjai pedig egyik részről álarcok, a másik részről legyezők. S ha mindez nem lett volna elég, a témához kapcsolódva a könyvtár tulajdonában lévő anyaggal is kiegészítették a tárlatot a házigazdák. Ha pedig még ez sem lett volna elég, a szemmel láthatót Kiss Gáspár tanár úr toldotta meg egy élvezetes, előadásnak is beillő megnyitóval Az ajánlót azzal kezdte, hogy mindenki gyűjt valamit, majd rögtön egy testőrségével kapcsolatos történet közzétételével támasztotta alá állítását Ezt követően tértrá az álarcokra, melyeket előbb az ősi barlangrajzok, Kiss Gáspár nyugalmazott középiskolai tanár mesélt az álarcok történetéről megnyitón porosz király yűjtőszenvedélyével, hosszú legényekből, vagyis a 180 cm-nél magasabb férfiakból összeállított aztán a sámán-hit, valamint annak folyományaként a népszokások, például a busójárás kapcsán közelített meg, de nem feledkezett el az ókori Hellisz színházi kellékeir51, s az álarcok igazi hazájaként számon tartott Velencérol sem. Megjegyezte, hogy a könyvtár folyosóján kiállított álarc.ok a festői itáliai városból származnak, de már csak díszítő funkciót látnak el, hiszen lényegesen ldsebbek annál, hogy el tudnák takarni az arcot. A folytatásban a hazai álarcos bálok történelméről szólt, mely szokás véleménye szerint napjainkra már kiment a divatból.

A továbbiakban Kiss Gáspár a játékbabákról és bábokról sztorizott, majd a legyezőkre terelte a szót Mindegyikben fellelhető volt az egyiptomi szál, a közönség pedig élvezettel hallgatta a kultúrtörténeti előadást, mely a tapssal nem ért véget, csak félbeszakadt, s a tárlat megtekintését követően a gyermekkönyvtárban folytatódott.

Kapcsolódó fotógalériánkat osztrák gyakornokaink: Sophie Reifböck, Christina Rott és Ina Kirnbauer-Dunkl készítették.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára