Diák Mónika Viktória Elillanó mesevilág című kiállítása a könyvtárban

A Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2012. augusztus 10-én (pénteken) 17 órára a könyvtárba, Deák Mónika Viktória Elillanó mesevilág című kiállításának megnyitójára. A tárlatot maga az alkotó nyitja meg. A kiállítás 2012. augusztus 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

Diák Mónika Viktória képzőművész magyar család gyermekeként nőtt fel a távoli Ausztráliában. Képgrafikai tanulmányait Sydneyben végezte. Itt az ausztrál közönség számos kiállításon láthatta különleges alkotásait, melyek egy elképzelt mesevilágot idéznek.”Elillanó mesevilág” című tárlatán az elmúlt évben Magyarországon készített rajzait mutatja be a művészetkedvelő látogatóknak.

A fiatal grafikusművész a kiállítás tematikájával kapcsolatban a következő gondolatokat fogalmazta meg:

„Amikor a magyar népmeséket – melyeket régen olyan szívesen hallgattam édesanyámtól – felnőttként újraértelmeztem, felismertem, hogy gyermekkorom rózsaszín köddel átitatott elképzelései véglegesen darabjaira hullottak. A kislányként még álomba ringató mesék hirtelen teljesen más megvilágításba kerültek. A történetek kapcsán olyan, az eddigiektől jelentősen eltérő motívumok körvonalazódtak bennem, mint az elfojtott szexualitás, vagy éppen a társadalmi konformizmus. A hagyományosan gonoszként ábrázolt karakterek ördögi mivoltuk helyett inkább tűntek tehetetlen és szerencsétlen szereplőknek, a királykisasszonyok pedig elbűvölő szépségük mögé rejtették elkényeztetettségükből fakadó kegyetlenségüket. A hős vitézek erkölcsi mozgatórugói is sokkal inkább megkérdőjelezhetővé váltak, mint ötéves koromban.Illusztrációim egy érettebb megvilágításban tükrözik személyes nézőpontomat a témával kapcsolatban. Készítésükhöz a magyar népdalok és népmesék mindenki számára ismerős hősei és antihősei adták az ihletet. Újraértelmezett alkotásaimat többek között a tömeghisztéria, a félreismert számkivetettek, az elkényeztetett arisztokrácia és a halványan felsejlő erotika témái jellemzik.”

Forrás: http://port.hu

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára