Csortos Szabó Sándor fotóművész kiállítása

Csortos Szabó Sándor fotóművész kiállítása

 csortos
Csortos Szabó Sándor  

1962-ben született Karcagon.  1980-ban érettségizett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd 1985-ben diplomázott az Iparművészeti Főiskola Belsőépítészeti Karán.  1986-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1992-től a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagja.

A fotográfiával a Képzőművészeti Szakközépiskolában ismerkedett meg és annak ellenére, hogy az Iparművészeti Főiskola belsőépítészeti karán tanult, a sors szeszélye újra a fotográfiához kötötte. Diplomamunkája a Szigetbecsére tervezett André Kertész Múzeum volt, majd 1991-ben ő tervezte a Kecskeméten lévő Magyar Fotográfiai Múzeum kiállítóterének installációját. Egy évvel később már fotográfusként dolgozott, az ELITE és a Hamu és Gyémánt című magazinoknak. Az ELITE Magazin időleges megszűnésekor munkanélküli lett, így reklámügynökségeknél vállalt munkát. Volt copywriter, art director, később kreatív igazgató is. Ekkor ismerkedett meg a televíziózással, szórakoztató műsorok producereként. Később portréfilmeket és kulturális műsorokat készített a Magyar Televízió számára. Hankiss Elemér professzorról szóló filmjét (2005) „Idegen világban” címmel a budapesti mozik is bemutatták.

2000. januárjában hosszabb időre Dél-kelet Ázsiába utazott. Ott készített fotóiból született első önálló kiállítása, Angkor – romváros az őserdőben címmel. A kiállítást 3 hét alatt több mint 12 ezer ember tekintette meg, köztük Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke és a XIV. Dalai Láma.  Egy évvel később, az indiai Turisztikai Hivatal meghívására Indiában járt, azzal a feladattal, hogy Khadzsuráhó templomairól készítsen felvételeket. Ezek a fotók a budapesti Iparművészeti Múzeum Kadzsuráhó – Misztikum és erotika című kiállításának voltak az illusztrációi.  

Első könyve, melyet Tóth Krisztina költővel közösen készített, 2004-ben jelent meg, „Fény, viszony” címmel. Ezt a könyvet, valamint két másik fotósorozatot, 2005-ben, a Los Angeles-i International Photography Awards-on, Honorable Mention elismeréssel díjazták. A könyvet még ugyanabban az évben beválogatták a brit Nemzeti Könyvtár, a British Library (London) gyűjteményébe. 2006-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben Csortos több fotója is Honorable Mentiont nyert az International Photography Awards-on és a Px3 Prix de la Photographie Paris-n.  

Csortos jelenleg egy nemzetközi médiaügynökség magyar vállalatának dolgozik, miközben folyamatosan alkot az autonóm fotográfia területén.

A kiállítás megtekinthető a Galeria Arcisban 2009. november 31-ig
hétköznap: 10–17 óráig
szombaton 9–13 óráig

 

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára