Cirkuszhercegnő született Sárváron – Sziget Színház előadása

A Cirkuszhercegnő című nagyoperettet rendhagyó módon a Sárvári Nyár programsorozat keretén belül láthatta a közönség a szigetszentmiklósi Sziget Színház előadásában. Az idén 10. jubileumát ünneplő társulat számára nem ismeretlen a sárvári vár színpada, hiszen évek óta minden nyáron újabb és újabb darabbal örvendeztetik meg a sárváriakat.

Mint az operetteket általában, a tegnap esti darabot sem történetéért, annál inkább gyönyörű muzsikájáért és frappáns szójátékaiért szerethettük.

Mert mi is a cselekmény?

Egy jóképű cári tiszt és egy csinos özvegy hercegné szerelmi története tele bonyodalmakkal és hepiendekkel a cirkusz világába varázsolva. Fedja (Pintér Tibor), a cári Oroszország tisztje szerelmes Fedorába (Bordás Barbara), nagybátyja menyasszonyába. Mikor ezt a nagybácsi megtudja, tönkreteszi Fedja karrierjét, aki ezek után kénytelen Olaszországban, fekete álarcban egy cirkuszban fellépni ’Mister X’ álnéven. Fedora hamarosan megözvegyül, és a cirkuszban találkozik újra Fedjával. A férfi szerelmet vall neki, azonban az özvegy nem ismeri fel és visszautasítja. Sőt, kijelenti, hogy az ő szívét nem kaphatja meg holmi cirkuszi komédiás.

Kulcsfontosságú szereplője a darabnak Sergius Wladimir (Bencze Sándor), aki szintén szerelmes Fedorába, azonban reménytelenül. Miután érzelmeit visszautasítják, megfogadja, hogy bosszút áll. Mesteri terve részeként Koroszov hercegként mutatja be neki Mister X-et (Fedját). A nemesi rangra természetesen Fedora is felfigyel, s azonnal szerelemre lobban a férfi (Fedja) iránt, mit sem sejtve arról, ki is ő valójában. A leleplezés után természetesen jön a nagy összeveszés, majd az operettek forgatókönyvéhez hűen a nagy kibékülés és a sírig tartó örök szerelem.

A másik szála a történetnek Slukk Tóni (Hábencius György) esete, aki a „Károly Főherceg fiacskája”. Sergius Wladimir, aki mikor meghallja a nemesi származást, azonnal barátságot köt az ifjúval. (Később persze a történet pikantériájának köszönhetően pofára is esik, miután kiderül, hogy „Károly Főherceg” csupán egy fogadó) Ám Tónit is megcsapja a szerelem szele a cirkuszban, s beleszeret Miss Mable-ba (Steinkohl Erika). Hovatartozási elvárások miatt az ő szerelmük sem teljesedhetne be, de az operett kegyes műfaj, így végül ők is egymáséi lehetnek. A darab 3 felvonásból áll, azonban véleményem szerint már a második felvonás végén elértünk egy bizonyos tetőponthoz, mikor már úgy érezzük, hogy nem lehet fokozni az eseményeket és az érzelmeket, akkor a harmadik felvonással megérkezett két újabb szereplő: Slukkné (Lőrincz Andrea) és a főpincér (Várfi Sándor), akik jelenlétükkel és vidámságukkal egy másfajta tetőpontjára juttatják a darabot. A poénok tetőpontjára.

Mert az estén nem csak csak az érzelmek játszották a főszerepet, hanem a frappáns szójátékok is, melyek csak úgy röppentek át a vár falain, megkacagtatva a közönséget. S meg kell említenem a remek cári hadsereget (Bakti Zoltán, Takaró Kristóf és Balogh Dávid), a frappáns cirkuszigazgatót (Balogh Máté) és a gyönyörű táncoslányokat (Patuzzi Mónika- a darab koreográfusa is egyben, Szabó Dorottya, Bordás Tímea és Felkai Flóra) valamint a darab legpityókásabbnak tűnő szereplőjét, a szobalányt (Borsos Kitty).

A poénok elcsattantak, azonban az édes-bús melódiák azóta is fülünkben csengenek, hiszen ki ne ismerné a ’Boldogságra vágy a szív’, ’Mur Lamour’ és a ’Kislány vigyázz’ Kálmán-örökzöldeket. Véleményem szerint a Sziget Színház ezúttal is bizonyította művészi sokoldalúságát. Ha a sárvári közönség egy emlékezetes, nyáresti szórakozásra vágyik, látogasson el a Nádasdy-várba az előadásaikra, és garantáltan nem fog csalódni. A színi társulat legközelebb augusztus 11-én lép fel Sárváron a Honfoglalás című darabbal.

Kapcsolódó megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Főoldal Letöltés RSS Facebook Lap tetejére vonal Lap aljára